Δαμουλιανος Αγγελος Φυσιατρος Βελονιστής αδυνατισμα

Αδυνάτισμα: Απαλλαγείτε από το περιττό βάρος με βελονισμό

Η προσπάθεια για αδυνάτισμα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σήμερα, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες. Η πρόσληψη ολοένα και περισσότερου περιττού βάρους άλλωστε είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα ποσοστά των περιστατικών αυξημένου βάρους ανέρχονται σε ένα 70% στους άνδρες 50% στις γυναίκες, με αντίστοιχη αύξηση των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών τιμών χοληστερόλης και υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Το αυξημένο βάρος συν τοις άλλοις, κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο συχνά κόπωση, και να εμφανίζει πόνους στην κοιλία, τα οστά και τις αρθρώσεις. Σε επίπεδο ψυχικής υγείας επίσης είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει κατάθλιψη, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και απόρριψη, ανατροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο που τον ωθεί στο επιπλέον φαγητό προκειμένου να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία.


Αδυνάτισμα: Αιτίες Αύξησης Βάρους

 

Οι αιτίες της πρόσληψης περιττού βάρους είναι απλές κυρίως αλλά και πιο πολυσύνθετες. Τις περισσότερες φορές ευθύνεται η λήψη περισσότερων θερμίδων σε καθημερινή βάση από όσες έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση της συσσώρευσης λίπους στο σώμα, ειδικά αν απουσιάζει εντελώς η άσκηση.

Εκτός όμως από τις πολλές θερμίδες παίζει ρόλο και η ποιότητα του φαγητού και η διατροφική του αξία. Οι κακές διατροφικές συνήθειες πια είναι ο κανόνας στις σύγχρονες κοινωνίες δυτικού τύπου και όχι η εξαίρεση.

Συνήθως έχουν αφετηρία την παιδική ηλικία, ειδικά αν οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με πλεονάζον βάρος. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ταχύτητας και κουραστικής ρουτίνας, η επιλογή του πρόχειρου φαγητού είναι αρκετά ελκυστική.

Φαγητά μαγειρεμένα σε λίπη, με συντηρητικά και μεγάλη ποσότητα αλατιού αποτελούν μια θερμιδική «βόμβα» για τον οργανισμό. Η πρόσληψη ζάχαρης επίσης είναι όλο και πιο αυξημένη και αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για το αδυνάτισμα. Μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό της τροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο: στα γλυκά, τον καφέ, τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά κοκ.

Άλλες πιο σύνθετες αιτίες πρόσληψης βάρους είναι η κακή ψυχολογική κατάσταση, η χρόνια λήψη φαρμάκων και συγκεκριμένες παθήσεις. Συμπληρωματικά στους παραπάνω παράγοντες έρχεται και η απουσία καθημερινής άσκησης.


Τί είναι όμως ο βελονισμός;

 

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική με ρίζες στην αρχαία Κίνα. Η θεραπευτική τεχνική του βασίζεται στην τοποθέτηση λεπτών βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα σημεία αυτά αποτελούν σημεία «δρόμων» που περνούν ομάδες νεύρων που διαρρέουν το σώμα.

Η βελονιστική παρέμβαση στα σημεία αυτά προκαλεί μηχανικό ερεθισμό, κάνοντας τον οργανισμό να εκκρίνει ουσίες θεραπευτικές για πολλές παθήσεις, αισθητικά προβλήματα και εξαρτήσεις, ενώ βελτιώνεται και η διαταραγμένη ροή της ενέργειας.


Αδυνάτισμα με βελονισμό

 

Κατά τη βελονιστική προσέγγιση η αύξηση του βάρους σχετίζεται με τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας από και προς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ορμόνες και την ομοιόσταση του οργανισμού. Στο αδυνάτισμα ο βελονισμός δρα πολυεπίπεδα.

Αναστέλλει την όρεξη αλλά και μειώνει το χρόνο κορεσμού, βοηθώντας το άτομο όχι μόνο να ελαττώσει τη ποσότητα τροφής που προσλαμβάνει αλλά και βοηθώντας να αποφύγει βουλιμικά επεισόδια. Επίσης προσφέρει αίσθημα ευεξίας κάνοντας το άτομο πιο θετικό στην προσπάθεια αυτή.

Βεβαίως όσον αφορά στο αδυνάτισμα ο βελονισμός είναι μια συμπληρωματική μέθοδος που δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παντελή έλλειψη διάθεσης για αλλαγή από το άτομο. Κάτι που σημαίνει ότι για τα βέλτιστα αποτελέσματα πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες, πολύ νερό και τακτική άσκηση.


Αδυνάτισμα: Μέθοδος Βελονισμού

 

Μόλις ο ιατρός-βελονιστής λάβει το ιστορικό του ατόμου και μάθει για τις καθημερινές του συνήθειες και το καθημερινό του περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται, καθορίζει ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τα σημεία του σώματος που πρόκειται να κινητοποιηθούν με βελονισμό.

Επιλέγονται σημεία κυρίως στα αυτιά (ωτοβελονισμός) και στο σώμα, ανάλογα με την περίπτωση του ατόμου. Στο σώμα βελονίζονται τα σημεία ΠΕ4 και Ηπ3, που διευκολύνουν την κυκλοφορία της ενέργειας και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, το ΑΣ12 για το στομάχι και το σημείο 36 στην περιοχή του γόνατος που βοηθάει στην κυκλοφορία του οξυγόνου και του αίματος στο σώμα.


Γιατί ωτοβελονισμός;

 

Το πτερύγιο του αυτιού έχει σχήμα εμβρύου και σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική η επιφάνειά του θεωρείται ότι έχει σημεία που αντιπροσωπεύουν σε μικρογραφία το σύστημα των οργάνων που έχουμε στο σώμα μας καθώς από εκεί περνούν οι ομάδες νεύρων που περνούν και από άλλα όργανα.

Δηλαδή, τα σημεία του αυτιού που επιλέγονται αντιπροσωπεύουν το στομάχι, το σημείο της όρεξης του εγκεφάλου, τους πνεύμονες, ενδοκρινολογικά σημεία κλπ


Αδυνάτισμα: Συνεδρίες

 

Για τον μέσο ασθενή που θέλει να χάσει 3 έως 5 κιλά μπορεί να χρειαστούν δύο συνεδρίες την εβδομάδα και ύστερα μια συνεδρία κάθε δύο εβδομάδες για ενίσχυση του αποτελέσματος.

Σε κάθε συνεδρία οι βελόνες παραμένουν στο άτομο για 20 έως 30 λεπτά και όταν αφαιρεθούν τοποθετούνται στα αυτιά αυτοκόλλητες βελόνες που τις φοράει το άτομο στις καθημερινές του ασχολίες και συνεχίζουν να διεγείρουν τα κατάλληλα σημεία.

Πολύ σημαντικό είναι ο βελονισμός να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με υποστήριξη από διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε το διαιτολόγιο να είναι βασισμένο πάνω στις ενεργειακές ανάγκες και τον ρυθμό ζωής του ατόμου.


Αδυνάτισμα με Ηλεκτροβελονισμό

 

Μια νέα μορφή βελονισμού που στηρίζεται στις αρχές του κλασικού βελονισμού, είναι ο ηλεκτροβελονισμός που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν στα διάφορα όργανα του σώματος.

Για αδυνάτισμα, εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος οι βελόνες όπως στον κλασικό βελονισμό και έπειτα συνδέονται με το μηχάνημα ηλεκτροβελονισμού που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτές με συγκεκριμένη, μικρή συχνότητα, προκειμένου να επιτύχουμε ελεγχόμενη διέγερση.

Επίσης, υπάρχει και μια άλλη μορφή ηλεκτροβελονισμού, όπου, αντί για βελόνες, χρησιμοποιείται και πάλι μικρής συχνότητας ηλεκτρικό ρεύμα (10 Ηz), που είναι ίδια με αυτή του σώματος.


Συνοψίζοντας

 

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματική μέθοδος στο αδυνάτισμα και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους, καθώς συμβάλλει στην απώλεια λίπους και τη μείωση των λιπιδίων και της χοληστερίνης στον οργανισμό.

Προλαμβάνει τις αγχώδεις διαταραχές και μειώνει τα βουλιμικά επεισόδια, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό και μειώνει το αίσθημα πείνας. Είναι μια μέθοδος απόλυτα εξατομικευμένη και φυσική, που βάζει τον οργανισμό τον ίδιο στη διαδικασία να αυξήσει τις επιδόσεις του και να καταπολεμήσει το πρόβλημα.

Μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς λίπη και πλεονάζουσες θερμίδες, με αερόβια άσκηση και λίγες συνεδρίες βελονισμού, θα βοηθήσουν στο αδυνάτισμα και σε έναν υγιή ψυχικά και σωματικά οργανισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες.