Αντιμετώπιση του πυελικού εδάφους με φυσικοθεραπεία

Αντιμετώπιση του πυελικού εδάφους με φυσικοθεραπεία

Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών, συνδέσμων και περιτονιών που αποτελούν τη βάση της πυέλου. Ο ρόλος του είναι κυρίως υποστηρικτικός καθώς στηρίζει τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην πύελο (ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, μήτρα, προστάτης, κόλπος, παχύ έντερο). Συμμετέχει  στη σταθερότητα της οσφυϊκής περιοχής, εξασφαλίζει την εγκράτεια των ούρων και συμβάλλει στην υγιή σεξουαλική ζωή.

Το 1948 ο Αμερικανός γυναικολόγος Arnold Kegel ανέπτυξε μια τεχνική εκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους. Στην τεχνική αυτή οδηγήθηκε ψάχνοντας τρόπο να αντιμετωπίσει την ακράτεια ούρων που εμφάνιζαν οι γυναίκες μετά τον τοκετό.

Οι αιτίες που εμφανίζεται χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους είναι:

– εγκυμοσύνη

– τοκετός (40% των γυναικών που έχουν γεννήσει παρουσιάζουν ακράτεια ούρων ιδίως τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό)

– χειρουργικές επεμβάσεις

-τραύμα στην περιοχή της πυέλου

– γήρας

– μακροχρόνια ανέγερση βάρους

– έντονη αεροβική γυμναστική

– ορμονολογικοί λόγοι

– παχυσαρκία

– πρόπτωση πυελικών οργάνων κ.α.

φυσικοθεραπεια πυελικο εδαφος

Τα συμπτώματα του πυελικού εδάφους στις γυναίκες είναι:

  • δυσλειτουργίες ουροδόχου κύστεως (ακράτεια έπειξης/προσπάθειας/μεικτή, συχνοουρία, αίσθημα ατελούς ούρησης)
  • δυσλειτουργίες εντέρου (ακράτεια κοπράνων και αερίων, δυσκοιλιότητα, αίσθημα ατελούς κένωσης)
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πρόπτωση οργάνων κ.α.

Σύμφωνα με έρευνες 1 στις 3 γυναίκες θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα σχετικό με τους μύες του πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η φυσικοθεραπεία αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έχει σημαντικότατη συμβολή στην διαχείριση δυσλειτουργών του πυελικού εδάφους. Απαιτείται ολιστική προσέγγιση, γνώση και εξειδίκευση από τον φυσικοθεραπευτή καθώς και  συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας με στόχο την βελτίωση ασυμμετριών, ομαλοποίηση μυϊκού τόνου των μυών του πυελικού εδάφους , απενεργοποίηση σημείων πυροδότησης καθώς και  τροποποίηση συνηθειών κύστης /εντέρου.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης οργανώνεται βάσει της ολοκληρωμένης  αξιολόγησης και κλινικής εκτίμησης της λειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους (τόνος, ικανότητα σύσπασης /χαλάρωσης, δύναμη, ενεργοποίηση, αντοχή, έλεγχος).

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ασκήσεων φυσικοθεραπείας για το πυελικό έδαφος;

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκούσιες συσπάσεις και χαλαρώσεις των μυών οι οποίες γίνονται επαναλαμβανόμενα. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται οι κινητικές μονάδες των μυών που έχουν αδρανήσει με αποτέλεσμα οι μύες να επιστρέφουν στην αρχική, φυσιολογική τους λειτουργία.

Ακολουθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους στην καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή όπως κατά την άθληση, τη οδήγηση, την εργασία κτλ.

Πρέπει να υπάρχει σταδιοποίηση και προοδευτικότητα στην εφαρμογή των ασκήσεων και φυσικα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν η επανεκπαίδευση είναι εποπτευόμενη από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Να σημειωθεί ότι η επανεκπαίδευση των μυών στις δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους έχει αναγνωριστεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες