velonismos-karpiaios-solinas.png

Αντιμετώπισε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα με βελονισμό

Δες αν πάσχεις από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, πως ο βελονισμός θα σε βοηθήσει.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία πάθηση (νευροπάθεια) η οποία προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια. Στην πάθηση αυτή ο εγκάρσιος σύνδεσμος παρουσιάζει οίδημα με αποτέλεσμα να πιέζεται το μέσο νεύρο που εκτείνεται κατά μήκος του χεριού, περνάει από τον καρπιαίο σωλήνα στον καρπό και τελειώνει στο χέρι και είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις των δακτύλων.

Ονομάζεται και «ασθένεια του υπολογιστή» γιατί εμφανίζεται συχνά σε άτομα που εργάζονται πολλές ώρες σε υπολογιστή.

Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες γιατί ανατομικά έχουν μικρότερο καρπιαίο σωλήνα και στην ηλικιακή ομάδα 40-70 ετών.

καρπιαιος σωληνας συνδρομο

Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου είναι:

 • Αυξημένη χρήση των χεριών και των δακτύλων σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού λόγω εργασίας, καθημερινών δραστηριοτήτων ή αθλητισμού.
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα όπου η φλεγμονή στον τένοντα αυξάνει την πίεση στο νεύρο.
 • Ενδοκρινολογικές και ορμονολογικές διαταραχές π.χ. υπερθυρεοειδισμός, διαβήτης, διαταραχές ορμονών κατά την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη.
 • Ηλικία, μιας και το σύνδρομο εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
 • Ανατομικές ανωμαλίες π.χ. μικρότερος καρπιαίος σωλήνας λόγω κληρονομικότητας.
 • Τραυματισμοί π.χ. κάταγμα ή εξάρθρημα του καρπού.
 • Τοπικοί όγκοι

Συμπτώματα καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά και με μικρή ταχύτητα. Στα πρώιμα στάδια δεν είναι συνεχή και έντονα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση της νόσου και η θεραπεία. Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα αποκτούν σταθερό χαρακτήρα.

Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα είναι πιο έντονα το βράδυ ενώ την ημέρα παρουσιάζονται δυσκολίες σε κάποιες δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η δακτυλογράφηση, το κράτημα του τηλεφώνου κτλ. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα είναι τα εξής :

 • Μούδιασμα και πόνος στο χέρι (κυρίως στον αντίχειρα, στο μέσο και στο μισό παράμεσο)
 • Πόνος που αντανακλά στο αντιβράχιο και στον ώμο.
 • Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος- καψίματος στα δάκτυλα.
 • Πιο σπάνια παρουσιάζεται αδυναμία στο χέρι με αποτέλεσμα να πέφτουν τα αντικείμενα που κρατάει ο ασθενής και να έχει δυσκολία σε λεπτές κινήσεις όπως το κούμπωμα των κουμπιών του πουκαμίσου.
 • Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται ατροφία στη βάση του αντίχειρα.

Η διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνεται με τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση από τον ιατρό και από τη διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος, το οποίο είναι μια δοκιμασία της λειτουργίας του μέσου νεύρου από την οποία παίρνουμε πληροφορίες για την αγωγιμότητα του νεύρου και το βαθμό της βλάβης που έχει υποστεί.

Εφόσον γίνει η διάγνωση του συνδρόμου ακολουθεί η θεραπεία η οποία περιλαμβάνει λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, διενέργεια φυσιοθεραπειών, τοποθέτηση νάρθηκα κατά τον ύπνο προκειμένου να ακινητοποιηθεί ο καρπός σε θέση που δεν ασκείται επιπλέον πίεση, αλλαγή σε καθημερινές δραστηριότητες που αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στην εμφάνιση των συμπτωμάτων και σε προχωρημένες καταστάσεις, χειρουργική επέμβαση.

Βελονισμός και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

 

Βελονισμός και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι ο βελονισμός. Ο βελονισμός μπορεί να δράσει είτε συμπληρωματικά σε άλλες συμβατικές ή εναλλακτικές θεραπείες, είτε μεμονωμένα. Κατά τη συνεδρία του βελονισμού τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσεως στο σώμα και στο πρόσωπο ανάλογα με το πρωτόκολλο θεραπείας που θα ακολουθήσει ο ιατρός.

Η τοποθέτηση των βελόνων είναι ανώδυνη. Κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά και συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες την εβδομάδα για διάστημα τριών έως έξι εβδομάδων. Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ότι είναι ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία, παρατηρείται ανακούφιση του πόνου από τις πρώτες συνεδρίες, δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ή επιπλοκές και αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων.

Δαμουλιάνος Άγγελος, Φυσίατρος – Βελονιστής, Καλλιθέα – Νεα Σμύρνη – Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε το ραντεβού σας