Κατά τον βελονισμό για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας εισάγονται βελόνες στο λιπώδη ιστό της περιοχής που εμφανίζει το πρόβλημα.

Kυτταρίτιδα και βελονισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μάθε γιατί εμφανίζεται η κυτταρίτιδα στο σώμα μας και πως ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες δεδομένου ότι εμφανίζεται σε ποσοστό 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λίπους και η κατακράτηση υγρών μεταξύ των στοιβάδων του δέρματος και συγκεκριμένα μεταξύ δέρματος και υποδόριου ιστού. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται κάτω από το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να διογκώνονται οι λιποκυψέλες διότι ο οργανισμός αντί να καίει το λίπος το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα. Σαν συνέπεια εμφανίζονται στο δέρμα λακκούβες και εξογκώματα δίνοντας του τη χαρακτηριστική όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εφηβεία και λιγότερο στους άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο που κατανέμεται το λίπος στο σώμα των γυναικών. Τα σημεία του σώματος στα οποία παρατηρείται είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.

Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας 

  • Διαταραχές στα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών( διαταραχές των ορμονών του θυροειδούς αδένα, διαταραχές ορμονών κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση)
  • Καθιστική ζωή
  • Κακή διαστροφή (πλούσια σε υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, αλατιού και αναψυκτικών)
  • Έλλειψη άσκησης
  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Αυξομείωση σωματικού βάρους
  • Κληρονομικότητα
  • Ελλιπής κατανάλωση νερού – αφυδάτωση

Υπάρχουν 3 μορφές κυτταρίτιδας που εμφανίζονται στο σώμα :

α) «χαλαρή κυτταρίτιδα»: Η όψη φλοιού πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο αν ασκήσουμε πίεση με τα δάκτυλα στην επιφάνεια του δέρματος.

β) «οιδηματική κυτταρίτιδα»: Παρουσία οιδήματος στο δέρμα ενώ εμφανίζονται ταυτόχρονα οι χαρακτηριστικές λακκούβες, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι βαθιές και έντονες. Το πρόβλημα είναι ορατό κυρίως όταν στεκόμαστε όρθιοι.

γ) «συμπαγής κυτταρίτιδα»: Η εμφάνιση της έντονης όψης φλοιού πορτοκαλιού συνοδεύεται από κνησμό, οίδημα και μερικές φορές αίσθημα πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν και ευρυαγγείες. Το πρόβλημα είναι εμφανές ανεξάρτητα της θέσης του σώματος και της ασκούμενης πίεσης.

Θεραπεία της κυτταρίτιδας με βελονισμό

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος χωρίς παρενέργειες και για αυτό προτιμάται από τις γυναίκες.

Κατά τον βελονισμό για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας εισάγονται βελόνες στο λιπώδη ιστό της περιοχής που εμφανίζει το πρόβλημα και όχι στο δέρμα. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται οι καταλήξεις των νεύρων και τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η οξυγόνωση των ιστών της περιοχής, η απομάκρυνση των τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών και η μείωση της κατακράτησης υγρών.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε το ραντεβού σας