διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Μάθε πως θα κόψεις εύκολα το κάπνισμα με βελονισμό ώστε να πείς οριστικά stop στο τσιγάρο και τις παθήσεις που προκαλεί.

Η διακοπή καπνίσματος αποτελεί ένα θέμα που αφορά πολλούς, τόσο τους καπνιστές όσο και τους γύρω τους προς ενημέρωση. Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί ισχυρό εθισμό στον άνθρωπο. Με την είσοδό της στον οργανισμό, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος απορροφάται γρήγορα από τον κυτταρικό φραγμό που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο.

Η νικοτίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια και προσβάλλει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερειακό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα σε πολύ μικρές ποσότητες να αποτελεί ισχυρό διεγερτικό και να προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης και σε πολύ μεγάλες ποσότητες να επιφέρει συμπτώματα δηλητηρίασης, κυάνωση ή και θάνατο.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στην υγεία είναι η ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης, χρόνια πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα κ.α. Το γεγονός πως το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση, έρχεται να το στηρίξει το γεγονός ότι ο οργανισμός παρουσιάζει και συμπτώματα στέρησης όταν ελαττωθούν τα επίπεδα της νικοτίνης στο αίμα.

Συμπτώματα όπως ανησυχία, ταχυκαρδία, τρόμος, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος εμφανίζονται ήδη μέσα στις 12 πρώτες ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα όμως δεν είναι αποκλειστικά μια οργανική εξάρτηση αλλά και ψυχολογική, δημιουργώντας μια εξαρτητική σχέση που προκύπτει μέσω της μάθησης.

Για παράδειγμα πολλοί καπνιστές έχουν συνδυάσει το κάπνισμα με τον καφέ ή μετά το φαγητό ή με το ποτό κλπ οπότε μέσα από την επανάληψη, τελικά οδηγούνται στην ασυνείδητη αντίδραση του καπνίσματος σε αυτές τις καταστάσεις.

διακοπη καπνισματος με βελονισμο


Διακοπή Καπνίσματος: Στάδια και Οφέλη

Η απεξάρτηση και επαναφορά του οργανισμού από τη νικοτίνη κατά τη διακοπή του καπνίσματος έχει αρκετά στάδια, στα οποία η θέληση του ατόμου παίζει βασικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, στα 20 λεπτά μετά την διακοπή καπνίσματος η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των σφυγμών επανέρχονται στο κανονικό και η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα βελτιώνεται.

Στις 8 ώρες μετά, αφού έχουμε σταματήσει να καπνίζουμεμ τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό, ενώ μόλις μία μέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται και οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα βλαβερών ουσιών.

Στις 2 μέρες από τη διακοπή καπνίσματος η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό, οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται και στις 3 ημέρες αναπνοή γίνεται ευκολότερη και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. Μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σταδιακά σε ολόκληρο το σώμα και στους τρεις με εννέα μήνες ο βήχας, η δύσπνοια υποχωρούν και γενικά η αναπνοή βελτιώνεται.

Η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 5-10%. Ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και θανάτου, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνεται κατά 50% και 10 χρόνια μετά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά 5 χρόνια μετά τη διακοπή του.


Βελονισμός

Η θεραπευτική τεχνική του βελονισμού βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση λεπτών, βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος. Τα σημεία αυτά αποτελούν σημεία «περασμάτων» νευρών που διαρρέουν το σώμα σε όλη του την έκταση και ονομάζονται «Μεσημβρινοί». Η βελόνες εισέρχονται στα προκαθορισμένα αυτά σημεία, προκαλώντας μηχανικό ερεθισμό προκειμένου να βελτιωθεί η διαταραγμένη ροή της ενέργειας στον οργανισμό.

καπνισμα βελονισμος


Πώς θα με βοηθήσει ο βελονισμός να κόψω το κάπνισμα;

Η διακοπή καπνίσματος με βελονισμό είναι μια φυσική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη, που δεν κρύβει κινδύνους και δεν βασίζεται σε φαρμακευτική αγωγή. Βοηθά στην μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο και στα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

Με το βελονισμό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Βελονίζοντας τα κατάλληλα σημεία, παράγεται Β-ενδορφίνη η οποία συμβάλλει στη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος.

Επίσης ο βελονισμός βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει τις δικές του ουσίες που θα αντικαταστήσουν τη δράση της νικοτίνης, ενώ αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο και για εγκύους και ο μικρός αριθμός συνεδριών με τα γρήγορα αποτελέσματα, δίνουν θάρρος στο άτομο να συνεχίσει την προσπάθεια διακοπής, μένοντας μακριά από υποκατάστατα όπως ηλεκτρονικό τσιγάρο, αυτοκόλλητα νικοτίνης κλπ.


Τι να περιμένω στις συνεδρίες βελονισμού;

Ο καπνιστής καλό είναι να μην έχει καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο και κυρίως από το πρωί την ημέρα του βελονισμού. Έτσι ο ιατρός-βελονιστής θα αρχίσει να δουλεύει ήδη πάνω στα πρώτα συμπτώματα στέρησης. Αρχικά ο ιατρός-βελονιστής λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, μαθαίνει για τον τρόπο ζωής του και το περιβάλλον του (εργασιακό, οικογενειακό κλπ) και του εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Έπειτα προχωρά στο κύριο μέρος της διαδικασίας, τοποθετώντας τις μικρές μεταλλικές βελόνες. Για τη διακοπή του καπνίσματος τοποθετούνται 5-10 βελόνες στον λοβό του αυτιού, στο πρόσωπο και στα χέρια. Ο ιατρός-βελονιστής αποφασίζει πότε απαιτείται επανάληψή της και αν θα χρειαστεί ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός κλπ.

Οι βελόνες παραμένουν στη  θέση τους για είκοσι λεπτά και στην συνέχεια αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται εμφανές 6 με 8 ώρες μετά τη θεραπεία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως την επομένη ημέρα ο καπνιστής αισθάνεται σαφώς μειωμένη επιθυμία και όταν θα τη νοιώσει θα είναι πολύ πιο ήπια και ελεγχόμενη, βοηθώντας τον να την καταπολεμήσει.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο του βελονισμού είναι πως ουσιαστικά ρυθμίζει ξανά τις αισθητήριες λειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται με τη γεύση και την όσφρηση αλλά και την ανοχή της νικοτίνης από τον οργανισμό. Έτσι πετυχαίνουμε η νικοτίνη και η μυρωδιά του καπνού να μη γίνονται ανεκτές από το άτομο.

Για να πετύχουμε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, συστήνονται επαναληπτικές συνεδρίες για τους επόμενους 2 με 3 μήνες από την αρχή της θεραπείας. Μια συνεδρία βελονισμού είναι μια ενεργός διαδικασία και γι αυτό απαιτείται η συμμετοχή του ίδιου του ασθενούς.

Κομβικό σημείο στη θεραπεία είναι η ίδια η επιθυμία του για διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος και η σοβαρή προσπάθεια που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κάνει.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι επειδή το κάπνισμα είναι και ψυχολογική εξάρτηση, το άτομο θα πρέπει να «σπάσει» το φαινόμενο που προαναφέρθηκε, τη σύνδεση δηλαδή του καπνίσματος με άλλες συνήθειες της ζωής του όπως ο καφές, το ποτό κλπ.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες.