Η θεραπεία με βελονισμό για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι άκρως αποτελεσματική και γίνεται και στην οξεία φάση ή προληπτικά.

Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό

Η θεραπεία με βελονισμό για όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα είναι άκρως αποτελεσματική.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια μορφή αναπνευστικής αλλεργίας που εμφανίζεται στο 10-20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μετά την επαφή του με έναν ερεθιστικό παράγοντα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν εισέλθουν στον οργανισμό κάποιες ουσίες ( αλλεργιογόνα) οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς, ο οργανισμός τις αναγνωρίζει σαν επικίνδυνες για αυτόν και αντιδρά παράγοντας μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων για να τις αντιμετωπίσει. Τα αντισώματα αυτά καλύπτουν τις μεμβράνες των μαστοκυττάρων που βρίσκονται στο ρινικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα την έκκριση ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι η υπεύθυνη ουσία που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας, τα οποία είναι τα εξής :

  • ρινική συμφόρηση ( βουλωμένη μύτη)
  • ρινική καταρροή
  • κνησμός στα μάτια, στη μύτη, στο λαιμό και στην υπερώα
  • φτέρνισμα
  • ξηρός βήχας
  • δάκρυσμα ματιών
  • πονοκέφαλος και αίσθημα βάρους στο κεφάλι
  • ενόχληση στα μάτια από το φως

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση που διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες.

Ανάλογα με τον τύπο του αλλεργιογόνου διακρίνεται σε εποχική και ολοετή. Στις εποχικές αλλεργικές ρινίτιδες ανήκει το 20% των περιπτώσεων. Σε αυτή την περίπτωση το υπεύθυνο αλλεργιογόνο( γύρη που απελευθερώνεται από τα φυτά και βότανα, ελιά, περδικάκι) εμφανίζεται μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου και κυρίως όταν είναι η ανθοφορία των φυτών όπου η ποσότητα της γύρης στο περιβάλλον είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το μειονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι λόγω κλίματος και γεωγραφικής θέσης η ανθοφορία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως παρατείνεται και πέραν της περιόδου της άνοιξης με αποτέλεσμα το αλλεργιογόνο να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα. Στις ολοετής αλλεργικές ρινίτιδες ανήκει το 40% των περιπτώσεων και οφείλονται σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον όλο το χρόνο όπως μούχλα, το τρίχωμα των ζώων, ακάρεα και διάφορες χημικές ουσίες. Το υπόλοιπο 40% των περιπτώσεων οφείλεται σε συνδυαστική παρουσία αλλεργιογόνων.

Ανάλογα με τη διάρκεια που εμφανίζονται τα συμπτώματα στον οργανισμό διακρίνεται σε περιοδική και σε επίμονη. Στην περιοδική αλλεργική ρινίτιδα διαρκούν λιγότερο από 4 ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο από 1 μήνα το χρόνο. Στην επίμονη αλλεργική ρινίτιδα, τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 4 μέρες την εβδομάδα ή από 1 μήνα το χρόνο.

Ανάλογα με την επίδραση των συμπτωμάτων στην καθημερινότητα του ασθενή διακρίνεται σε ήπια και σοβαρή. Στην ήπια μορφή ρινίτιδας τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και την ποιότητα του ύπνου.

Στη σοβαρή μορφή οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται με δυσκολία και εμποδίζεται η νυχτερινή ξεκούραση καθώς λόγω της έντασης των συμπτωμάτων διαταράσσεται ο ύπνος.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση που δεν είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα αλλά σχετίζεται με πολλές νοσηρές καταστάσεις όπως το άσθμα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Συνήθως, για την αντιμετώπισή της λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή όπως αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, αποσυμφορητικά κτλ.  τα οποία δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχουν παρενέργειες και έχουν υψηλό κόστος αγοράς. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί ασθενείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας.

Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό

Ο βελονισμός είναι μια ενναλακτική, φυσική θεραπεία χωρίς παρενέργειες. Με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε διάφορα σημεία του σώματος διεγείρεται ο οργανισμός ώστε να εκκριθούν νευροδιαβιβαστικές ουσίες, οι οποίες μειώνουν την ανοσολογική αντίδραση απέναντι στο αλλεργιογόνο που εισέρχεται στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειώνεται η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων και να μειώνεται και η φλεγμονή.

Οι θεραπείες βελονισμού μπορούν να γίνουν είτε στην οξεία φάση της αλλεργικής ρινίτιδας όπου τα συμπτώματα είναι έντονα και να τα καταστείλει είτε να γίνουν προληπτικά, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων έτσι ώστε όταν αυτά εμφανιστούν να έχουν μικρότερη ένταση.

Δαμουλιάνος Άγγελος, Φυσίατρος – Βελονιστής, Καλλιθέα – Νεα Σμύρνη – Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε το ραντεβού σας