Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας και βασίζεται στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η φυσικοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και σήμερα αποτελεί μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως.
Η φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους και άρα άπτεται πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, ενώ βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
Τι είναι η φυσικοθεραπεία;
Η φυσικοθεραπεία είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας που μπορεί να γίνει μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Μετά από την εφαρμογή πολλών ιατρικών και χειρουργικών μεθόδων η φυσικοθεραπεία μπορεί να λάβει χώρα και να συμβάλει στην ταχεία επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές.
Η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών και παθήσεων όπως αθλητικές κακώσεις, οσφυαλγία, πόνο στον αυχένα, σύνδρομα στάσης, αρθρίτιδα, τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση, αποκατάσταση εγκεφαλικού, αναπτυξιακά και παιδιατρικά προβλήματα, νευρολογικές ασθένειες, μειωμένη κινητικότητα, προβλήματα τρίτης ηλικίας, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος και ογκολογία.
Έχει σαν στόχο την απάλυνση του πόνου, τη διόρθωση ή ελαχιστοποίηση της δυσμορφίας, την αύξηση της μυϊκής ισχύος, του εύρους κίνησης και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του πάσχοντος.
Φυσικοθεραπεία: Ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή
Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένος και να εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα του. Σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη ειδικών βοηθημάτων και συσκευών, μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μέγιστη λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενούς με μόνιμη ή παροδική κινητική ανικανότητα.
Η άριστη γνώση της φυσιολογίας, της κινησιολογίας και της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος, είναι βασικοί πυλώνες της εξειδίκευσης και αποτελεσματικότητας του φυσιοθεραπευτή.
Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή είναι πολυδιάστατος. Πρέπει να πραγματοποιεί εκτεταμένη φυσική εξέταση και αξιολόγηση του ασθενούς, με τα μέσα και τις μεθόδους που περιλαμβάνει η φυσικοθεραπευτική εξέταση, να καταλήγει σε κλινικό συμπέρασμα για το πρόβλημα του ασθενούς που να συμφωνεί με την παθολογία, να οργανώνει πλάνο αποκατάστασης και να μπορεί να συνεργαστεί άψογα με ιατρικές και άλλες ειδικότητες υγείας προς όφελος της υγείας του ασθενούς.
Σε μερικές περιπτώσεις το αίτιο του πόνου και της δυσλειτουργίας δεν είναι προφανές, οπότε ο φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεση του ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών που μπορεί να εφαρμόσει για να εντοπίσει το αίτιο των συμπτωμάτων.
Με την πληροφόρηση και την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή λάθος συνήθειες όπως η κακή στάση σώματος, λάθος εργασιακές συνθήκες και μυϊκές ανισσοροπίες μπορούν να διορθωθούν.
Ανάλογα με την εξέλιξη και την πορεία του ασθενούς χρησιμοποιείται και ανάλογος εξοπλισμός. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να δώσει καθοδήγηση στην χρήση πολλών τύπων εξοπλισμού ενώ επίσης παρέχει συμβουλές σε προγράμματα άσκησης.
Φυσικοθεραπεία: Συνεδρίες
Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί πληθώρα τεχνικών θεραπείας ανάλογα με την περίπτωση, συμβάλλοντας στην μείωση του πόνου και τον συμπτωμάτων. Με την αρθρική κινητοποίηση πετυχαίνει τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας σε αρθρώσεις όπως της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.
Με τις τεχνικές μάλαξης θεραπεύει τον μυοπεριτονιακό πόνο, ενώ επίσης εφαρμόζει τεχνικές λεμφικής μάλαξης και ειδικές τεχνικές κινητοποίησης μαλακών μορίων. Επίσης στα φυσικά μέσα που μπορεί να χειριστεί ο φυσικοθεραπευτής για να επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης των ιστών, συμπεριλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία, η αναλγητική ηλεκτροθεραπεία και τα κύματα υπερήχων.
Ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής δίνει συμβουλές και για άσκηση, ώστε να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας, της κινητικότητας των αρθρώσεων, στην αύξηση του μυϊκού τόνου και της δύναμης και στην ανακούφιση του οιδήματος και του πόνου.
Κατά την πρώτη επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή γίνεται μια πλήρης λήψη του ιατρικού ιστορικού και λαμβάνονται πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Έπειτα ακολουθεί κλινική εξέταση όπου εφαρμόζονται κατάλληλες δοκιμασίες για να καθοριστεί το αίτιο του προβλήματος ώστε να γίνει πλήρης αξιολόγηση του προβλήματος και να καθοριστούν στόχοι. Στη φυσικοθεραπεία η βασική αρχή και ο στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Για την πλήρη ωφέλεια του ασθενούς από τη φυσικοθεραπεία και προκειμένου αυτή η θεραπεία να λειτουργήσει στο έπακρο, είναι σημαντικό να διατηρείται η συχνότητα των προγραμματισμένων συνεδριών και η εκτέλεση επ’ ακριβώς των εντολών που ο φυσικοθεραπευτής έχει δώσει για την εκτέλεση στο ιατρείο ή τυχόν εξατομικευμένων προγραμμάτων στο σπίτι.
Επίσης το άτομο δεν πρέπει να αμελήσει το γεγονός πως η αλλαγή των κακών συνηθειών και η προσήλωση στον στόχο είναι οι παράγοντες που θα το οδηγήσουν στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.