Τρέξιμο και τραυματισμοί

Το γρήγορο βάδισμα ή το τρέξιμο αποτελούν έναν απλό αλλά ωφέλιμο τρόπο να γυμναστούμε. Αυτό συμβαίνει διότι μπορούμε να βελτιώσουμε ταυτόχρονα το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, το νευρικό και το μυοσκελετικό μας σύστημα. Όπως και κάθε άλλη μορφή άσκησης ενέχει έναν βαθμό κινδύνου να προκληθεί τραυματισμός αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ειδικά για ένα άτομο που ξεκινά τώρα την άθληση, το πρόγραμμα, η διάρκεια και η έντασή της πρέπει να αυξάνονται σταδιακά για να μπορέσει το σώμα να προσαρμόζεται και να την αφομοιώνει.

Θλάσεις

Να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν τα κάτω άκρα και συνήθως μιλάμε για μυϊκές θλάσεις. Πρόκειται για τραυματισμούς των οποίων η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης. Οι μυς που τραυματίζονται πιο συχνά είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο τετρακέφαλος και ο γαστροκνήμιος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή αποκατάσταση του τραυματισμού καθώς υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Διαστρέμματα

Τα διαστρέμματα αποτελούν μια άλλη κατηγορία τραυματισμών. Πρόκειται για την διάταση ή τη ρήξη των ινών ενός συνδέσμου και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την σοβαρότητα. Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια της άρθρωσης. Ο αστράγαλος και το γόνατο είναι πιο ευάλωτα σε διαστρέμματα.

Αντιμετώπιση

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για την αποκατάσταση. Ο φυσικοθεραπευτής στοχεύει στην καταστολή των πρώιμων συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της μηχανικής αντοχής του συνδέσμου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η σωστή επικοινωνία του ασθενή με τον ιατρό και φυσικά η αποφυγή δραστηριοτήτων που θα αυξήσουν την ένταση των συμπτωμάτων.