Έχετε συχνά ίλιγγο και ζαλάδα; Μήπως πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο;
Σίγουρα θα έχουν υπάρξει φορές που νιώθετε πόνο και έντονη ενόχληση στην περιοχή του αυχένα. Η κακή στάση του σώματος, η πολύωρη χρήση του υπολογιστή, οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες χωρίς προθέρμανση και κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν άμεσο αντίκτυπο στον αυχένα μας.
Το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 25 ετών και εκτός από πόνο στην περιοχή του αυχένα, οι ενοχλήσεις επεκτείνονται στους ώμους και το πάνω μέρος του σώματος.
Εκτός από την κακή στάση, επιβαρυντικοί παράγοντες για την εκδήλωση του συνδρόμου είναι η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση καφέ και το κάπνισμα, ενώ σοβαρότερη αιτία αποτελεί η εκφυλιστική νόσος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Συμπτώματα
Το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει αρκετά την καθημερινότητα των ασθενών, καθιστώντας δύσκολες απλές καθημερινές δραστηριότητες και μειώνοντας την απόδοση στον εργασιακό χωρο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στην περιοχή του αυχένα, περιορισμένη λειτουργικότητα και δυσκαμψία, ζαλάδες και πονοκέφαλο, μούδισμα που φτάνει μέχρι τα δάχτυλα και μειωμένη μυϊκή ισχύ των άνω άκρων.
Θεραπεία
Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από την αιτία που έχει προκαλέσει το σύνδρομο. Στόχος είναι η ανακούφιση του πόνου και η αποφυγή οποιασδήποτε βλάβης στις νευρικές δομές. Σε ήπια περιστατικά, που αιτία είναι η κόπωση ή κάποιος μικροτραυματισμός, συστήνεται η λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών φαρμάκων για μερικές ημέρες.
Φυσικοθεραπεία
Στην φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται μέσα όπως η διαθερμία, οι υπέρηχοι, η θερμοθεραπεία, η κρυοθεραπεία, το laser και συνδυασμός τεχνικών κινητοποίησης στης αυχενικής μοίρας. Μέσω αυτής της μεθόδου κινητοποιούνται οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα.
Η θεραπεία παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Όταν ο ασθενής σταματήσει να πονά πραγματοποιούνται ασκήσεις που σταθεροποιούν την περιοχή του αυχένα και μειώνουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.