βελονισμος και κατάθλιψη

Βελονισμός και κατάθλιψη: Αντιμετώπισέ την αποτελεσματικά

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι ο ασθενής νιώθει στεναχώρια, μελαγχολία, απογοήτευση, απαισιοδοξία, χαμηλή αυτοεκτίμηση σε συνδυασμό με έλλειψη ενεργητικότητας και διάθεσης στην καθημερινή του ζωή. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να απέχει από τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η κατάθλιψη εμφανίζει ραγδαία αύξηση την τελευταία δεκαετία. Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναφέρει ότι μετά το 2020 η κατάθλιψη είναι το κυριότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος πληθυσμός( 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια μορφή κατάθλιψης), με τη βαριά κατάθλιψη να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους (20-25 ετών) μετά τα τροχαία. Πιο συγκεκριμένα, 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες θα εμφανίσουν κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ στους έφηβους παρατηρείται σε ποσοστό 2-5%.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εντοπίζονται σε τρία επίπεδα:

  • Σωματικά συμπτώματα : οσφυαλγία, αυχεναλγία, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιακή χώρα, μυαλγία, δυσκοιλιότητα, διαταραχές του ύπνου (υπνηλία ή αυπνία), διαταραχές της όρεξης ( μείωση ή αύξηση της όρεξης), απώλεια σεξουαλικής διάθεσης, ευερέθιστο έντερο, εύκολη κόπωση, έλλειψη ενέργειας
  • Συναισθηματικά συμπτώματα : χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αίσθημα θλίψης και μελαγχολίας, αίσθημα ενοχής
  • Γνωσιακά : μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, διαταραχές στη μνήμη

Υπάρχουν τρεις μορφές κατάθλιψης:

Ήπια κατάθλιψη: χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης συμπτώματα, τα οποία, όμως, αν αγνοηθούν μπορεί να οδηγήσουν σε μέσης βαρύτητας κατάθλιψη.

Μέσης βαρύτητας κατάθλιψη  τα συμπτώματα κάνουν το άτομο να μην είναι λειτουργικό στις καθημερινές του δραστηριότητες, στο σπίτι και στην εργασία του.

Βαριά κατάθλιψη:  Τα συμπτώματα είναι μεγάλης έντασης και διάρκειας. Η λειτουργικότητα του ατόμου εμφανίζει σημαντικές διαταραχές σε όλους τους τομείς της ζωής του. Ο πάσχων μπορεί να εμφανίσει αυτοκτονικές τάσεις ή τάσεις αυτοτραυματισμού.

Βελονισμός και κατάθλιψη

Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μπορεί να εφαρμοστεί είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Σημαντικό είναι ότι ο βελονισμός αντιμετωπίζει την ίδια την πάθηση αλλά και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί στον ασθενή αποτελώντας μια ολοκληρωμένη θεραπεία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο βελονιστής θα λάβει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα καταγράψει τις συνήθειες της καθημερινής του ζωής όπως είδος εργασίας, διατροφή, άσκηση κ.α. που πιθανόν να έχουν επηρεαστεί από την κατάθλιψη.

Κατόπιν, ο βελονιστής θα οργανώσει ένα πρωτόκολλο θεραπειών. Κατά τις συνεδρίες τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία της κεφαλής και του σώματος, που δεν προκαλούν πόνο. Στόχος είναι να διεγερθεί ο εγκέφαλος και να παραχθούν νευροδιαβιβαστές και συγκεκριμένα σεροτονίνη και ενδορφίνες, ουσίες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της χαράς, της ευφορίας και της ευτυχίας.

Από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες ο ασθενής θα αισθανθεί καλύτερα γιατί θα μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και θα νιώσει ότι μπορεί να τα διαχειριστεί πιο εύκολα. Έτσι θα μπορέσει να επανέλθει στις δραστηριότητες του, θα γίνει πιο κοινωνικός και θα αισθανθεί, συνολικά, καλύτερα.

Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού είναι τα εξής:

  • Δεν προκαλεί εξάρτηση, σε αντίθεση με την φαρμακευτική αγωγή.
  • Δεν έχει παρενέργειες
  • Είναι ανώδυνη θεραπεία
  • Τα αποτελέσματά έχουν μεγάλη διάρκεια
  • Ανακούφιση του ασθενή από την πρώτη συνεδρία
  • Προκαλεί αύξηση της ενεργητικότητας του ατόμου σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που κάνουν το άτομο υποτονικό.

H κατάθλιψη αναφέρεται από πολλούς ως μια μορφή αναπηρίας. Ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια, πριν τα συμπτώματα αποκτήσουν μεγάλη ένταση και διάρκεια. Ο βελονισμός είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική θεραπεία που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής