Μάθε πως ο βελονισμός μπορεί να σε βοηθήσει στην σύλληψη ενός παιδιού και στο μεγάλο πρόβλημα της υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια.

Πως ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας;

Μάθε πως ο βελονισμός μπορεί να σε βοηθήσει στην σύλληψη ενός παιδιού και στο μεγάλο πρόβλημα της υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια.

Η υπογονιμότητα είναι μια διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, του άνδρα ή και των δύο , που προκαλεί δυσκολία στη σύλληψη με αποτέλεσμα να μη μπορεί το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί. Ένα ζευγάρι θεωρείτε υπογόνιμο , αν δεν έχει επιτύχει σύλληψη μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών.

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού με 90.000.000 ζευγάρια να εμφανίζουν πρόβλημα σύλληψης. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Το 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε πρόβλημα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας  (σάλπιγγες, ωοθήκες, τράχηλος, ενδομήτριο, κόλπος). Το άλλο 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε πρόβλημα του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα. Το άλλο 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε συνδυασμό διαταραχών των αναπαραγωγικών συστημάτων του ζευγαριού ή είναι άγνωστης αιτιολογίας, δηλαδή δε διαπιστώνεται, μετά από εξετάσεις, κάποια διαταραχή που μπορεί να είναι η αιτία της υπογονιμότητας.

Οι κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας είναι:

  • Προχωρημένη ηλικία της γυναίκας. Τα 20-25 έτη είναι η ηλικία που μια γυναίκα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα επίπεδα γονιμότητας. Μετά τα 25 έτη σταδιακά αρχίζουν και μειώνονται ενώ μετά τα 35 έτη παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.
  • Ενδομητρίωση. To 10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν ενδομητρίωση. Κατά την πάθηση αυτή ο ιστός της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάποιες βλάβες όπως κύστεις και συμφύσεις οι οποίες μπορεί να δυσκολέψουν την εμφύτευση του εμβρύου.
  • Απόφραξη των σαλπίγγων
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο προκαλεί διαταραχή του κύκλου της έμμηνου ρήσεως με αποτέλεσμα να υπάρχει ακανόνιστη ωορρηξία ή απουσία ωορρηξίας.
  • Ινομυώματα, τα οποία ανάλογα με το σημείο ανάπτυξής τους μπορεί να διαταράξουν το ενδομήτριο ή να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων.
  • Διαταραχές στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του σπέρματος (όγκος, συγκέντρωση, μορφολογία, κινητικότητα)

Κατά την επίσκεψή του ζευγαριού στον ιατρό θα ακολουθήσουν τα εξής ;

  • Λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού του άνδρα και της γυναίκας
  • Έλεγχος μέσω υπερήχου και εργαστηριακών εξετάσεων της κατάστασης των ωοθηκών και του αποθέματος αυτών σε ωοθυλάκια
  • Υστεροσαλπιγγογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός δι βατότητας των σαλπίγγων.
  • Σπερμοδιάγραμμα προκειμένου να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.

Βελονισμός και υπογονιμότητα

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος που έχει τις βάσεις της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Δρα συμπληρωματικά στις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και μάλιστα το 1990 αναγνωρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ως αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο της υπογονιμότητας.

Όταν το ζευγάρι επισκεφτεί τον βελονιστή, αυτός θα προβεί σε λεπτομερή λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή και θα μελετήσει τις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί το ζευγάρι. Κατόπιν θα καθοριστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.

Στις συνεδρίες βελονισμού, λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, κατά μήκος των οποίων ρέει ενέργεια. Η διατάραξη της ισορροπίας της ενέργειας αυτής οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υπογονιμότητας.

Πως ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας;

  • Αυξάνει τη ροή του αίματος στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, κυρίως στη μήτρα και στις ωοθήκες
  • Βελτιώνει τη μορφή και το πάχος του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η εμφύτευση του εμβρύου
  • Επιτυγχάνει ισορροπία στην παραγωγή των ορμονών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και κυρίως της γοναδοτροπίνης
  • Ελαττώνει το άγχος , το οποίο είναι παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες σύλληψης.
  • Επιτυγχάνει βελτίωση της ποιότητας, της κινητικότητας και λοιπών χαρακτηριστικών του σπέρματος στον άνδρα
  • Βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος που είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες ενός ζευγαριού για σύλληψη

Στη σημερινή εποχή πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στρέφονται στη θεραπεία του βελονισμού και πολλοί επιστήμονες προτείνουν το βελονισμό σαν μέθοδο που βοηθά στην αύξηση της γονιμότητας δεδομένου ότι δεν έχει παρενέργειες και δε δρα ανασταλτικά στη δράση άλλων φαρμάκων που πιθανώς να λαμβάνει το ζευγάρι. Στο εξωτερικό υπάρχουν κλινικές υπογονιμότητας, εντός των οποίων λειτουργούν κέντρα βελονισμού και στα οποία εφαρμόζεται συνδυασμός της συμβατικής θεραπείας με τη θεραπεία του βελονισμό.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής