Η εμμηνόπαυση είναι η απουσία έμμηνου ρήσεως για 12 συνεχόμενους μήνες. Τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα αλλά ο βελονισμός βοηθάει αποτελεσματικά.

Αντιμετώπισε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με βελονισμό

Μάθε πως οι θεραπείες με βελονισμό θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση είναι η απουσία έμμηνου ρήσεως για 12 συνεχόμενους μήνες. Αποτελεί μια φυσική διεργασία του οργανισμού κατά την οποία συμβαίνουν ορμονολογικές αλλαγές όπως ελάττωση  της παραγωγής των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή(οιστρογόνα και προγεστερόνη).

Επίσης παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των ωοθηλακίων στις ωοθήκες. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα κατά τη γέννηση της έχει 1-3 εκατομμύρια ωοθυλάκια, κατά την εφηβεία 400.000 ενώ στην εμμηνόπαυση υπάρχουν λιγότερα από 5-10.000. Όλα αυτά έχουν σα συνέπεια την οριστική διακοπή της ωορρηξίας και της έμμηνου ρήσεως. Η φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 45-55 ετών  Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης των γυναικών στην Ελλάδα είναι τα 51 έτη.

Το κλιμακτηριακό σύνδρομο ή κλιμακτήριος,είναι η περίοδος διάρκειας 1-5 ετών πριν την εμμηνόπαυση.

Αποτελεί μια μεταβατική περίοδο οπού το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μεταβολές στην διάρκεια της έμμηνου ρήσεως και στην ποσότητα του αίματος.

Συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης 

 • Εξάψεις: εμφανίζεται στο 75% των γυναικών. Αίσθηση ζέστης που ξεκινάει από το κεφάλι και το στήθος και εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο σώμα. Διαρκεί περίπου ένα λεπτό και συνοδεύεται από εφίδρωση, ταχυκαρδία και ερυθρότητα του δέρματος.
 • Έντονος πονοκέφαλος που μπορεί να εξελιχθεί σε ημικρανία
 • Εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Διαταραχές του ύπνου (κυρίως αυπνία)
 • Ταχυκαρδίες
 • Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας
 • Ξηρότητα του κόλπου, λόγω της μείωσης των κολπικών εκκρίσεων
 • Μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος
 • Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές (εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος, κυκλοθυμία)

Παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών είναι το κάπνισμα  (αύξηση έντασης και διάρκειας συμπτωμάτων) και η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό σωματικό βάρος (μικρότερη διάρκεια κλιμακτηρίου, ηπιότερα συμπτώματα).

Σε ποσοστό 1% των γυναικών μπορεί να παρατηρηθεί πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή διακοπή της έμμηνου ρήσεως πριν τα 40 έτη. Αυτό ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να την προκαλέσουν είναι η κληρονομικότητα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, γονιδιακές ανωμαλίες και καρκινικές θεραπείες. Βέβαια, σε ποσοστό 50-80% δεν ανευρίσκονται αιτίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς επηρεάζει την πρόωρη εμμηνόπαυση το κάπνισμα και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε μια ηλικία που η γυναίκα είναι στην πλέον παραγωγική της φάση και πρέπει να ανταποκριθεί σε πλήθος απαιτήσεων τόσο στην προσωπική της ζωή (οικογένεια, διαπροσωπικές σχέσεις κτλ) όσο και στην επαγγελματική της ζωή. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτική στην καθημερινότητά της.

Θεραπεία βελονισμού στην εμμηνόπαυση

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Βοηθάει στην ομαλή  μετάβαση στην εμμηνόπαυση ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα και αποκαθιστώντας την ισορροπία του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα :

 • Ο βελονισμός βοηθάει στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Μέσω τριών μηχανισμών (διαστολή αιμοφόρων αγγείων, παραγωγή ενδορφινών, ρύθμιση υποθαλάμου, ο οποίος είναι ο θερμοστάτης του οργανισμού) μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των εξάψεων. Μελέτες έδειξαν ότι παρατηρείται μείωση των ημερήσιων εξάψεων κατά 35%.
 • Έλεγχος σωματικού βάρους. Με τον βελονισμό μπορεί να ενισχυθεί ο μεταβολισμός του σώματος, να ελεγχθεί η όρεξη έτσι ώστε η γυναίκα να μην πάρει βάρος.
 • Αντιμετώπιση της κόπωσης. Με τον βελονισμό μπορούν να αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η αυπνία, η οποία προκαλεί κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αντιμετώπιση ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και όλων των συναισθηματικών διαταραχών.
 • Αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής