Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση σωματικού βάρους εν καιρώ καραντίνας;

Ένα από τα προβλήματα που είναι πιθανό να προκύψουν με την παραμονή μας στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού είναι η αλλαγή στο σωματικό βάρος. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, η σωματική δραστηριότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ημερήσιο ενεργειακό μας ισοζύγιο, δηλαδή η ισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής και σε αυτές που καταναλώνουμε μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το στρες λόγω εγκλεισμού, το οποίο δεν επιδρά μόνο στην ψυχολογία αλλά και στον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τους μυς, το δέρμα και γενικά στον οργανισμό μας. Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το αυξημένο βάρος προκαλεί συχνά κόπωση, πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις. Επιπλέον αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Σε επίπεδο ψυχικής υγείας προκαλεί κατάθλιψη, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα απόρριψης. Αυτά τα συναισθήματα πυροδοτούν τις βουλιμικές τάσεις και κατά συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακολουθούν απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση σε υγιή επίπεδα.
-Εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, π.χ. 20-30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.
-Καταναλώστε τροφές χαμηλές σε θερμίδες που αποτελούν καλές πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον τα όσπρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.
-Πίνετε πολύ νερό. Η συστηματική ενυδάτωση θα βοηθήσει στην διατήρηση του σωματικού σας βάρους και θα ξεγελάσει την αίσθηση της πείνας. Επιπλέον το νερό έχει και άλλες ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
-Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες. Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί κλειδί για την αποβολή του στρες.
-Βιώστε την ευεργετική δράση του βελονισμού.

Ο βελονισμός πρεσβεύει πως η αύξηση του βάρους σχετίζεται με τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας από και προς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις ορμόνες και την ομοιόσταση του οργανισμού. Με την δράση του αναστέλλει την όρεξη μειώνοντας τα βουλιμικά επεισόδια, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό και μειώνει το αίσθημα πείνας. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους πάντοτε στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Πρόκειται για μια μέθοδο απόλυτα εξατομικευμένη και φυσική, που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και κινητοποιεί τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.