Πόνος στη Μέση αντιμετώπιση με Βελονισμό

Πόσες φορές στη ζωή μας δεν έχουμε νιώσει έναν έντονο πόνο στη μέση μετά από μία κουραστική και έντονη μέρα! Συνήθως ξεκινάει μετά από πολύωρη συνεχόμενη ορθοστασία, μετά από έντονη άσκηση, ή μετά από σήκωμα μεγάλου βάρους με λανθασμένη στάση του σώματος που σαν αποτέλεσμα έχει την επιβάρυνση κάποιου μυ ή σπονδύλου της μέσης.

Στις μέρες μας, 8 στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φύλου, ταλαιπωρούνται από οξύ ή χρόνιο πόνο στην μέση που αντανακλάται στον αυχένα  ή στο πόδι. Ιατρικά ονομάζονται αυχεναλγία και οσφυοισχιαλγία αντίστοιχα.

Τα αίτια που μπορεί να έχουν προκαλέσει τον πόνο αυτό, ποικίλουν και εξαρτώνται αρχικά από:

  • Την ηλικία. Μεγαλώνοντας οι σύνδεσμοι των μυών σκληραίνουν και έτσι οι σπόνδυλοι γίνονται πιο δύσκαμπτοι.
  • Την καθημερινότητα. Το έντονο άγχος, το στρες, η ορθοστασία, η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή και οι συναισθηματικές εντάσεις που βιώνει κάποιος μέσα στην ημέρα του έχουν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί σύσπαση των μυών, πόνος και δυσκαμψία.
  • Οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα. Είναι ένας συχνός παράγοντας επιβάρυνσης της μέσης.
  • Μεγάλο ρόλο παίζει και η παχυσαρκία για την καταπόνηση της.

Η πρώτη σκέψη όλων είναι η λήψη ενός αναλγητικού φαρμάκου για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Βραχυπρόθεσμα ο πόνος περνάει, αλλά σε λίγες ώρες ή μέρες επανέρχεται δριμύτερος. Ακόμη και αν επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, πρακτικά δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.

Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας της οσφυαλγίας, πάντα με την σωστή και εξειδικευμένη καθοδήγηση ενός ιατρού.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις σύνηθεις θεραπείες δηλάδη φυσικοθεραπείες, λήψη αναλγητικών και σε πιο σοβαρά περιστατικά χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζεται και ο βελονισμός.

Ο βελονισμός ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 2.500 χρόνια. Στη συγκεκριμένη μέθοδο εισάγονται πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η τόνωση αυτών των σημείων βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και γενικότερα στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και τα τσιμπήματα ανεπαίσθητα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 35 λεπτά. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα. Να τονίσουμε πως ο βελονισμός γίνεται πάντοντε από εξειδικευμένο ιατρό-βελονιστή.