Δυσμηνόρροια και βελονισμός: Αντιμετώπισε τους πόνους περιόδου
Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, έχετε έντονους πόνους, δείτε πως η θεραπεία με βελονισμό θα σας βοηθήσει, να τους αντιμετωπίσετε.
Δυσμηνόρροια ονομάζεται ο έντονος πόνος (ρυθμικός ή οξύς) στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην πύελο και στην μέση, πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο πόνος, που έχει τη μορφή κράμπας, μπορεί να ακτινοβολεί στην οσφυϊκή χώρα, στα πόδια, στην πλάτη και στο στομάχι. Μεγιστοποιείται μετά από 24 ώρες και υποχωρεί 1-2 ημέρες μετά. Δεν αποτελεί νόσο αλλά σύμπτωμα που ταλαιπωρεί το 40-50% του γυναικείου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες της γυναίκας υποβαθμίζοντας τη ποιότητα ζωής της.
Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε δύο τύπους
Πρωτοπαθής: Οφείλεται σε φυσιολογικές συσπάσεις της μήτρας λόγω ορμονολογικών μεταβολών (υπερέκκριση προσταγλανδινών). Η έντασή της είναι ήπια έως έντονη. Ο πόνος εντοπίζεται στην κοιλιά, στην πλάτη και στους μηρούς και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, διάρροια και κόπωση. Εμφανίζεται συχνότερο στην εφηβεία, υποχωρεί με την ηλικία και συνήθως εξαφανίζεται μετά την πρώτη κύηση.
Δευτεροπαθής : Είναι πόνοι στη περίοδο τύπου κράμπας που οφείλονται σε παθολογικά αίτια όπως η ενδομητρίωση, οι συμφύσεις, τα ινομυώματα, η χρόνια φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η τραχηλική στένωση.
Συμπτώματα δυσμηνόρροιας
- Αίσθημα πίεσης στην κοιλιά
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Εμετοί
- Συναισθηματικές διαταραχές
- Εφίδρωση
- Η δυσμηνόρροια που οφείλεται σε ενδομητρίωση προκαλεί και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και πόνο στην κένωση.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση δυσμηνόρροιας:
- Ηλικία <30 ετών
- Έναρξη έμμηνου ρήσεως πριν την ηλικία των 11 ετών
- Αυξημένη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως
- Ακανόνιστος κύκλος περιόδου
- Οικογενειακό ιστορικό
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας είναι κυρίως φαρμακευτική και εξαρτάται από τα αίτια εμφάνισης των συμπτωμάτων και την έντασή τους. Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια χορηγούνται αναλγητικά ή/και σπασμολυτικά φάρμακα καθώς και αντιφλεγμονώδη τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή προσταγλανδινών που είναι οι ουσίες που προκαλούν τον πόνο. Με αυτό τον τρόπο, τα φάρμακα αυτά έχουν ανακουφιστική δράση κατά των συμπτωμάτων.
Για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας συστήνεται και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης, του καπνίσματος και του αλκοόλ, η ισορροπημένη διατροφή και η άθληση. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις συστήνεται η λήψη αντισυλληπτικών. Στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, ακολουθείται πιο συστηματική θεραπεία με φαρμακευτικά ή χειρουργικά μέσα με στόχο την αντιμετώπιση της αιτίας της δυσμηνόρροιας.
Βελονισμός για τους πόνους της περιόδου
Ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσμηνόρροιας, που μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι πιο δραστικός από τη λήψη φαρμάκων, είναι ο βελονισμός.
Αρχικά γίνεται ένα ραντεβού με τον βελονιστή-ιατρό προκειμένου να γίνει λήψη του ιατρικού ατομικού ιστορικού με στόχο να ανευρεθεί η αιτία της δυσμηνόρροιας και των πόνων περιόδου και να αξιολογηθούν συνοδά στοιχεία όπως η διάγνωση του γυναικολόγου σχετικά με το είδος της δυσμηνόρροιας (πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής).
Στόχος είναι να συνταχθεί ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας με βελονισμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή. Στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν τοποθετούνται λεπτές αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο, σε διάφορα σημεία του σώματος ανάλογα με το πρωτόκολλο που ακολουθείται.
Σε μερικές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να γίνει και ηλεκτροβελονισμός, κατά τον οποίο σε ειδικές βελόνες που τοποθετούνται στο σώμα εφαρμόζεται μικρής έντασης ρεύμα μέσω της ειδικής συσκευής ηλεκτροβελονισμού.
Ο τρόπος με τον οποίο δρά ο βελονισμός στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας είναι :
- Προκαλεί έκλυση ουσιών που μειώνουν τη φλεγμονή
- Αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, το οποίο λόγω της μυοχαλαρωτικής του δράσης αναστέλλει τις συσπάσεις τις μήτρας.
- Αυξάνει τη ροή του αίματος στη μήτρα
- Δρα χαλαρωτικά στο σύνολο του οργανισμού διότι επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και ενδορφινών.
Δαμουλιάνος Άγγελος, Φυσίατρος – Βελονιστής, Καλλιθέα – Νεα Σμύρνη – Αθήνα
Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε το ραντεβού σας