Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.Παρότι δεν θεωρείται κληρονομική, έχει διαπιστωθεί πως ποσοστό ατόμων που πάσχουν παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη πάθηση εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει την μυελίνη, η οποία αποτελεί το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι:

  1. η μείωση της όρασης ή η διπλωπία
  2. η δυσκαμψία των άνω και κάτω άκρων
  3. η αστάθεια
  4. διαταραχές που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα
  5. η δυσκολία βάδισης
  6. ψυχικές διαταραχές

Φυσικοθεραπεία και σκλήρυνση κατά πλάκας

Ο βασικός στόχος του φυσιάτρου είναι η μείωση της σπαστικότητας και του πόνου. Παράλληλα γίνεταιmπροσπάθεια σταθεροποίησης της κινητικότητας και της ισορροπίας γεγονός που βοηθά στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των ασθενών. Βασική προϋπόθεση ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου είναι ο ίδιος ο ασθενής να πιστέψει στα οφέλη της θεραπείας.

Τι προσφέρει η φυσικοθεραπεία;

  1. Ενδυναμώνει τους μύες
  2. Συμβάλλει στην διατήρηση της αυτονομίας του ατόμου
  3. Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη
  4. Διατηρεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεων
  5. Μειώνει την πιθανότητα παραμορφώσεων
  6. Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων
  7. Μειώνει την σπαστικότητα και τον κίνδυνο κατάκλισης

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πολύπλευρη νόσος που επηρεάζει σημαντικά την ζωή του ασθενούς. Με τις σύγχρονες θεραπείες η πρόγνωση της νόσου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία ο φυσίατρος θα αξιολογήσει τον ασθενή και λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία της νόσου θα του προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Η εκμάθηση των ασκήσεων και η
καθημερινή επανάληψη τους είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την επιτυχή πορεία του προγράμματος.