Δαμουλιάνος Άγγελος Φυσίατρος botox αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων

Botox: Αντιμετώπιση και θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

Το botox ( τοξίνη αλλαντίασης ) είναι μια πρωτεΐνη, η οποία μπορεί, πέρα από τις αισθητικές της ιδιότητες, να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία κάποιων νευρολογικών παθήσεων.

Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από το θεραπευτικό botox είναι εκείνοι που παρουσιάζουν σπαστικότητα, δυστονίες, ακόμα και εκείνοι που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες. Οι δυστονίες είναι οι ακούσιες συσπάσεις των βλεφάρων, των μυών του προσώπου και του τραχήλου.

Η σπαστικότητα  επέρχεται ύστερα από βλάβες που έχουν δημιουργηθεί από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική παράλυση, τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας και από όγκους.

Η σπαστικότητα επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική δύναμη του/ της ασθενούς και συνοδεύει την αδυναμία που αισθάνεται. Γενικότερα, η σπαστικότητα διαταράσσει την αρμονία και τη διάρκεια της φυσιολογικής κίνησης. Αναλόγως τη βαρύτητά της μπορεί ο μυϊκός τόνος να είναι μονίμως αυξημένος, οπότε μιλάμε για μόνιμη σπαστικότητα ή διαλείπων, οπότε έχουμε παροξυσμική σπαστικότητα.

Ειδικότερα, ύστερα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ασθενείς για να διατηρήσουν την κινητικότητά τους ή για να επανακτήσουν τις ικανότητές τους, χρειάζονται θεραπεία αποκατάστασης.

Αυτή η θεραπεία αποκατάστασης βελτιώνει τις απλές καθημερινές δραστηριότητες του/ της ασθενούς, όπως τη βάδιση και την ομιλία, καθώς και τη διεκπεραίωση των βασικών καθημερινών αναγκών, όπως το ντύσιμο, η σίτιση, η σωματική υγιεινή κ.α. που έχουν επηρεαστεί από την πάθηση.

Πώς χορηγείται το botox και πότε γίνονται εμφανή τα πρώτα αποτελέσματά του;

 

Η διαδικασία χορήγησης του botox είναι πολύ απλή και γρήγορη. Το botox χορηγείται από το γιατρό, αφού πρώτα μελετηθούν οι μύες που εμπλέκονται για τη δημιουργία της σπαστικότητας.

Η έγχυσή του είναι ανώδυνη και γίνεται ενδομυικά, δηλαδή τοπικά στο μυ ή στους μύες που μας ενδιαφέρουν και είναι υπεύθυνοι για τη σπαστικότητα αυτή, με μια πολύ λεπτή βελόνα. Τα αποτελέσματα που επιφέρει το botox γίνονται ορατά μετά από λίγες ημέρες και διαρκούν περίπου τρεις ( 3 ) με τέσσερις ( 4 ) μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι ( 6 ) μήνες.

Συνήθως πραγματοποιούνται τρεις ( 3 ) συνεδρίες το χρόνο, έτσι ώστε να γίνει επανάληψη της εφαρμογής του botox. Να σημειώσουμε ότι όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και εδώ, όσο πιο νωρίς από την εμφάνιση της σπαστικότητας γίνει η εφαρμογή του botox, τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα είναι τα αποτελέσματα, καθώς με την πάροδο του χρόνου η σπαστικότητα εγκαθίσταται και αναπτύσσει μόνιμες βλάβες.


Πώς δρα το
botox;

 

Μετά τη χορήγηση του botox, η δραστική του ουσία μεταφέρεται στη νευρομυϊκή σχισμή, με αποτέλεσμα να αποκλείει την περιφερική απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας βασικός διαμεσολαβητής για την επικοινωνία νεύρου- μυός.

Αυτή η διαδικασία χαλαρώνει τοπικά τους μύες που έχουν προσβληθεί από τη σπαστικότητα. Το θεραπευτικό botox λειτουργεί και έχει καλύτερα ακόμα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με τη φυσικοθεραπεία, καθώς μειώνει τον πόνο και αυξάνει ή επανακτά τη λειτουργικότητα των ασθενών.

Είναι σημαντικό η εφαρμογή του botox να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς εάν η σπαστικότητα έχει εγκατασταθεί χρόνια και έχουν αναπτυχθεί μόνιμες βλάβες στη λειτουργικότητα των μυών, τότε η τοξίνη δεν επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της λειτουργικότητας και το μόνο που προσφέρει είναι η ανακούφιση από τον πόνο.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του
botox;

 

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του θεραπευτικού botox είναι πολλά και σημαντικά. Αναλυτικά:

  1. Το botox είναι μια πολύ απλή διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
  2. Με το θεραπευτικό botox μπορούμε να μειώσουμε ή ακόμα και να διακόψουμε τα χορηγούμενα από το στόμα φάρμακα, τα οποία μπορεί να δημιουργούν παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές.
  3. Οι παρενέργειες από το θεραπευτικό botox είναι σχεδόν σπάνιες και αν εμφανιστούν, με την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης, δεν επανεμφανίζονται
  4. Το botox μειώνει τη σπαστικότητα αποδεδειγμένα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του/της ασθενούς.
  5. Σε συνδυασμό με τη φυσικοθεραπεία, προσφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στη σπαστικότητα
  6. Η έκχυση της αλλαντικής τοξίνης ( botox ) γίνεται ενδομυϊκά στο συγκεκριμένο μέρος που πάσχει, χαλαρώνοντας έτσι μόνο τους εν συσπάσει μύες. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι υπόλοιποι μύες και δεν προκαλούνται παρενέργειες.

 

Το θεραπευτικό botox έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση της σπαστικότητας, αλλά και στη δυστονία, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες και έχει προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς ανά τον κόσμο.

Συνοψίζοντας

Το botox είναι ευρέως γνωστό για την αισθητική του χρήση, πέρα από αυτήν όμως η εφαρμογή του για την αντιμετώπιση και θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα θετικά του αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανή στη σπαστικότητα, η οποία προκαλείται μετά από βλάβες που έχουν δημιουργήσει το εγκεφαλικό, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.α.

Η εφαρμογή του botox  σε αυτές τις καταστάσεις επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς βοηθά τους ασθενείς να επανακτήσουν τη λειτουργικότητα και την κινητικότητά τους, η οποία μπορεί να έχει διαταραχθεί και να τα εμποδίζει στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ακόμα και στις πιο απλές.

Με την εφαρμογή του botox  βελτιώνεται η ομιλία, η βάδιση και οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, όπως η σίτιση και το ντύσιμο. Το botox εφαρμόζεται τοπικά στους μύες που ευθύνονται για τη σπαστικότητα και τα αποτελέσματά του διαρκούν περίπου τρεις ( 3 ) με τέσσερις ( 4 ) μήνες.

Σαφώς, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία με botox τόσο πιο γρήγορα και θετικά θα είναι τα αποτελέσματα. Μετά τη θεραπεία, οι ουσίες του botox χαλαρώνουν τους μύες τοπικά. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα εάν με το botox συνδυάζεται και η φυσικοθεραπεία.

Με αυτόν το συνδυασμό ο πόνος μειώνεται η λειτουργικότητα των ασθενών επανέρχεται γρηγορότερα. Ακόμα, τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από τη χρονική στιγμή που ξεκινά η θεραπεία. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπέια, τόσο καλύτερα και θετικά αποτελέσματα θα έχουμε.

Μέσα στα πλεονεκτήματα του botox είναι η ανώδυνη φύση του και η μη ύπαρξη παρενεργειών. Σε σπάνια περίπτωση που εμφανιστούν παρενέργειες, αυτές με την κατάλληλη ρύθμιση της επόμενης δόσης δεν επανεμφανίζονται. Ακόμα, το botox μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και δημιουργούν διάφορες παρενέργεις, όπως γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.

Τέλος, η τοπική χρήση του botox είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν επιβαρύνει τους υγιείς μύες, παρά μόνο χαλαρώνει τους συγκεκριμένους μύες που συσπώνται και δημιουργούν τη σπαστικότητα.