Αρθρίτιδα
Τι είναι και τι συμπτώματα παρουσιάζει
Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις πιο συχνές φλεγμονές στα γόνατα και σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πόνος, δυσκαμψία και οίδημα, τα οποία εξελίσσονται τις περισσότερες φορές σταδιακά, αν και κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Το αρχικό σύμπτωμα είναι ο ήπιας έντασης πόνος που σταδιακά επιδεινώνεται και υποχωρεί με ανάπαυση. Αυτός ο πόνο, προοδευτικά γίνεται εντονότερος και αισθητός σε δραστηριότητες. Η δυσκαμψία αποτελεί το αμέσως επόμενο σύμπτωμα και εμφανίζεται μετά την ακινησία. Τέλος, εμφανίζεται οίδημα, το οποίο συνοδεύεται από αίσθημα καύσου. Κάποια ακόμα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η αδυναμία, η αστάθεια και ο κριγμός, τα οποία επιδεινώνονται με την υγρασία.
Οι συνηθέστερες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της αρθρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο (οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης), το σωματικό βάρος, αθλήματα μεγάλης έντασης, επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί κ.α.
Διάγνωση αρθρίτιδας
Η αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται μέσω της κλινικής εξέτασης, απεικονιστικών ελέγχων (ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία) και εργαστηριακών εξετάσεων.
Θεραπείες για την αρθρίτιδα
Οι θεραπείες για την αρθρίτιδα αφορούν κυρίως συντηρητικές μεθόδους, καθώς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο, το οποίο να επαναφέρει τις αρθρώσεις στη φυσιολογική της κατάσταση. Στις συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνονται και οι ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος, η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός. Αναλυτικότερα:
Ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος
Οι ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το υαλουρονικό οξύ δεν ανήκει στην κατηγορία των αντιφλεγμονωδών ή των κορτικοστεροειδών φαρμάκων, αλλά πρόκειται για ένα φυσιολογικό παράγωγο της άρθρωσης, με ισχυρές λιπαντικές ιδιότητες, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της κίνησης των ασθενών. Ακόμα, οι εγχύσεις αυτές υποβοηθούν την ίδια την άρθρωση ώστε να αυξήσει την παραγωγή του υαλουρονικού οξέος. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και μπορεί να διαρκέσουν για πολλούς μήνες.
Φυσικοθεραπεία
Με τη φυσικοθεραπεία μειώνονται τα συμπτώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών. Ακολουθείται πρόγραμμα, το οποίο βοηθά στην αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, στην ενδυνάμωση και την ελαστικότητα του γόνατος. Ακόμα, πραγματοποιούνται ασκήσεις ισορροπίας, υδροθεραπεία, παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία, μαλάξεις, αρθρική κινητοποίηση, ηλεκτροθεραπεία με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στο πάσχον σημείο και taping ( έγχρωμες αυτοκόλλητες φυσικοθεραπευτικές ταινίες).
Βελονισμός
Μέσω του βελονισμού, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και του ασβεστίου. Ακόμα, αυξάνει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις αρθρώσεις, μειώνει τον πόνο, τη φλεγμονή και το οίδημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται 6 με 8 συνεδρίες, όταν η διάγνωση είναι πρόσφατη. Σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 10 συνεδρίες. Επίσης αναλόγως την περίπτωση εφαρμόζεται είτε ο βελονισμός στην περιοχή του μετώπου και των κροτάφων, είτε ο βελονισμός γύρω από την πάσχουσα άρθρωση. Σε κάθε περίπτωση ο βελονισμός προφέρει ανακούφιση στους ασθενείς, καθώς δρα στις περιοχές του πόνου μειώνοντάς τον, χαλαρώνοντας τη δυσκαμψία και μειώνοντας τη ραγδαία επιδείνωση της αρθρίτιδας.