Αντιμετωπίστε τη χονδροπάθεια με βελονισμό

Η χονδροπάθεια είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση των γονάτων κατά την οποία επηρεάζεται ο ιστός του χόνδρου των οστών με αποτέλεσμα τη σταδιακή  διάβρωσή του. Ο ρόλος του χόνδρου είναι η προστασία της άρθρωσης του γόνατος, όταν αυτός  υποστεί διάβρωση, η άρθρωση εμφανίζει οίδημα λόγω της συλλογής υγρού η κίνηση γίνεται με δυσκολία και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Η χονδροπάθεια παρουσιάζεται κυρίως σε κορίτσια κατά την εφηβική ηλικία, σε γυναίκες άνω των 40 ετών καθώς και σε αθλητές κυρίως λόγω της συνεχούς καταπόνησης των των γονάτων.

Οι αιτίες εμφάνισης της χονδροπάθειας δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί αλλά οι κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι :

  • η παχυσαρκία
  • οι προηγούμενες κακώσεις των γονάτων
  • η μετατόπιση της επιγονατίδας
  • οι παραμορφώσεις του πέλματος
  • η γενετική προδιάθεση

Οι ασθενείς που πάσχουν από χονδροπάθεια ταλαιπωρούνται από δυσκαμψία, οίδημα,αστάθεια και έντονο πόνο στην περιοχή του γόνατος ιδίως όταν αυτό  μένει για πολύ ώρα στην ίδια στάση.

Η διάγνωση της χονδροπάθειας γίνεται σχετικά εύκολα μέσω της  καταγραφής του  ιστορικού και της κλινικής εξέτασης ενώ επιβεβαιώνεται μετά τη διενέργεια απλής ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας.

Η αντιμετώπιση της χονδροπάθειας περιλαμβάνει ανάπαυση, απώλεια βάρους εφόσον χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή με ήπια αναλγητικά και μη στεροειδή  αντιφλεγμονώδη.

Μια εναλλακτική λύση με εξαιρετικά αποτελέσματα για όσους δεν θέλουν να λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή είναι ο βελονισμός, ο οποίος μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα και να μειώσει αισθητά τον πόνο. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπευτική πρακτική με μηδενικό κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών  κατά την οποία τοποθετούνται λεπτές βελόνες σε καίρια σημεία κοντά στην πάσχουσα περιοχή αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος με σκοπό να ρυθμιστεί η ενέργεια του οργανισμού και να ομαλοποιηθούν οι δυσλειτουργίες.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 40 λεπτά ενώ ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση καθώς και από τη συχνότητα των συμπτωμάτων.