Οστεοαρθρίτιδα και βελονισμός

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια από τις πλέον συχνές παθήσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν σήμερα του ανθρώπους. Πρόκειται για μια χρόνια εξελικτική πάθηση της άρθρωσης, η οποία εμφανίζεται λόγω της φθοράς της με το πέρασμα της ηλικίας.
Η συνηθέστερη ηλικία έναρξης της νόσου εντοπίζεται περίπου στο διάστημα 45- 50ετών. Αναλυτικότερα, η οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζει φθορά του αρθρικού χόνδρου, καταστροφή του οστού από κάτω και μετέπειτα φθορά και των άλλων στοιχείων της άρθρωσης. Ακόμα, τα μαλακά μόρια που καλύπτουν την άρθρωση παράγουν περισσότερο αρθρικό υγρό από το φυσιολογικό , με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος.

Τι συμπτώματα προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι αρχικά πόνος μετά από κόπωση, εν συνεχεία μετά από παρατεταμένη ακινησία και αργότερα συνεχής πόνος ακόμα και κατά την ανάπαυση. Ακολουθεί η δυσκαμψία, η οποία οδηγεί πολλές φορές και σε περιορισμό της κίνησης και τέλος, η κατάληξη της πάθησης είναι η παραμόρφωση της άρθρωσης.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει;

Ο βελονισμός έχει ευνοϊκή δράση στην οστεοαρθρίτιδα. Η παραμόρφωση της άρθρωσης δεν μπορεί να αντιστραφεί, λειτουργεί όμως αναλγητικά και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιβραδύνοντας την ανάγκη για χειρουργική αποκατάσταση. Ο βελονισμός αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας του ασβεστίου, ενώ η φλεγμονή και το οίδημα μειώνονται, σταματώντας τον πόνο. Τα αποτελέσματα παρατηρούνται από τον/την ασθενή, ανάλογα με τον χρόνο που έχει την πάθηση.
Δηλαδή, σε μια περίπτωση όπου η πάθηση υπάρχει 10 ή περισσότερα χρόνια, θα χρειαστούν 8 με 10 συνεδρίες βελονισμού, για μια θετική αλλαγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης και της φλεγμονής γύρω από την άρθρωση και να ελαττώσει τον πόνο, ανακουφίζοντας την πάσχουσα περιοχή. Συμπερασματικά, ο βελονισμός για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να έχει επιτυχή αποτελέσματα, καθώς πρόκειται για μία τεχνική που μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο.