Ποια τα οφέλη του βελονισμού στην υγεία

Ο βελονισμός παρουσιάζει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πάρα πολλές παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:

  1. Μείωση κεφαλαλγιών και ημικρανιών: ο βελονισμός αποτελεί πολύτιμο μέσο φυσικής ανακούφισης και θεραπείας σε ασθενείς με έντονη κεφαλαλγία.
  2. Βοηθά στην μείωση χρόνιων πόνων, όπως πόνος στην πλάτη, τον αυχένα, το γόνατο, αλλά και σε πόνους αρθρίτιδας: Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός στη βελτίωση του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Ασθενείς με χρόνιο πόνο οσφυαλγίας, είδαν επίσης σημαντική βελτίωση του πόνου. Επίσης, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, αρθρίτιδα, χρόνιο πονοκέφαλο και πόνο στον ώμο.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας: Ο βελονισμός μπορεί βελτιώσει τις συνθήκες ύπνου και έχει καλύτερα αποτελέσματα από την αποκλειστική λήψη φαρμάκων. Ακόμα, σε αντίθεση με κάποια υπνωτικά φάρμακα, ο βελονισμός δεν παρουσιάζει παρενέργειες.
  1. Βοηθά στην καταπολέμηση την νόσου του Πάρκινσον: Ο βελονισμός φαίνεται να ανακουφίζει από συμπτώματα γήρανσης, καθώς ενεργοποιεί νευρικές αντιδράσεις στην περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλονται ιδιαίτερα από τη νόσο του Πάρκινσον.
  2. Βοηθά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό και μετά τον τοκετό: Πολλοί γιατροί συστήνουν τον βελονισμό ως θεραπεία για τη μείωση του άγχους, την ισορροπία των ορμονών και την ανακούφιση του πόνου της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία για πολλά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ενώ βοηθά μετά τον τοκετό σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, ψυχικές ή σωματικές μεταπτώσεις κατά τη λοχεία.
  3. Βοηθά στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας: Ο βελονισμός βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από τη χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες, ο βελονισμός ενισχύει την ανοσία, τον αριθμό των αιμοπεταλίων και αποτρέπει τη μείωση των υγιεινών κυττάρων μετά από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί μείωση της έντασης του πόνου και των παρενεργειών λόγω χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία.