Η συμβολή του βελονισμού στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία σχετίζεται με πόνους και φλεγμονές στις αρθρώσεις. Υπάρχουν πολλα διαφορετικά είδη αρθρίτιδας με κοινότερες την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την μετατραυματική αρθρίτιδα.
Παράγοντες όπως βακτηριακές μολύνσεις, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, τραυματισμοί, κληρονομική προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές ή διαταρχές του  μεταβολισμού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της αρθρίτιδας.

Συμπτώματα
Οι ασθενείς εμφανίζουν:

  1. Πόνους στις αρθρώσεις
  2. Κόπωση
  3. Πρήξιμο και αίσθηση θερμότητας στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί
  4. Δυσκαψία
  5. Μειωμένη όρεξη για φαγητό
  6. Νευρικότητα και άγχος
  7. Αστάθεια

Βελονισμός και αρθρίτιδα

Ο βελονισμός είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της αρθρίτιδας. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες ενισχύοντας το καλό αποτέλεσμα. Στη διάρκεια του βελονισμού τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και του προσώπου. Συνήθως τοποθετούνται συνολικά 10 έως 20 βελόνες. Η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη και ο ασθενής νιώθει ένα ελαφρύ τσίμπημα κατά την εισαγωγή της βελόνας. Στη συνέχεια ο γιατρός-βελονιστής περιστρέφει χειροκίνητα τις βελόνες ή εφαρμόζει μικρής έντασης ρεύμα (ηλεκτροβελονισμός). Κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά.
Για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για την αρθρίτιδα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δυο φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα τριών έως έξι εδβομάδων. Ο βελονισμός δρα ανακουφιστικά, μειώνει τον πόνο και την δυσκαψία και αναστέλλει την ραγδαία επιδείνωση της νόσου.