Η δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της ημικρανίας

Οι ημικρανίες είναι πονοκέφαλοι που εντοπίζονται στην μια πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύονται από ναυτία, εμετό, ευαισθησία στο φως και τους ήχους. Ανάλογα με την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα ώστε να οδηγήσουν το άτομο στο νοσοκομείο.

Κατά κύριο λόγο οι ημικρανίες εκδηλώνονται στις γυναίκες. Η διάρκειά τους ποικίλει από 4 έως και 72 ώρες. Παρότι η ακριβής αιτία εμφάνισής τους είναι άγνωστη, έρευνες έχουν δείξει πως είναι αποτέλεσμα παροδικών αλλαγών στις χημικές ουσίες και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Ένα σημαντικό ποσοστό όσων πάσχουν από ημικρανίες συνήθως έχουν κάποιον κοντινό συγγενή που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Αρκετοί ασθενείς έχουν διαπιστώσει πως οι κρίσεις ημικρανίας πυροδοτούνται από καταστάσεις όπως:

  • Το άγχος
  • Η κόπωση
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Η έλλειψη ύπνου
  • Οι καιρικές συνθήκες

Βελονισμός και ημικρανίες

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος η οποία μέσω διέγερσης των νεύρων πυροδοτεί την παραγωγή ενδορφινών και άλλων νευροχημικών παραγόντων στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας ένα αίσθημα ευφορίας και αναλγησίας. Επίσης συμβάλλει στην μείωση των παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία όπως είναι το έντονο στρες, οι διαταραχές ύπνου, η αυξημένη πίεση στην περιοχή του αυχένα και της πλάτης.

Δράση βελονισμού

Όταν ο βελονισμός εφαρμόζεται για προληπτικούς λόγους τότε επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία του σώματος και του κεφαλιού, με στόχο την μείωση των κρίσεων και την εξάλειψη του πόνου. Όταν εφαρμόζεται ως μέσο θεραπείας τότε ο ιατρός-βελονιστής στοχεύει στην απενεργοποίηση των μυϊκών περιοχών που προκαλούν πόνο και στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης και ενδορφινών που έχουν παυσίπονη δράση.

Ο αριθμός των συνεδριών αποφασίζεται από τον γιατρό σε συνεννόηση με τον ασθενή. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 30 έως 40 λεπτά. Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα απαιτούνται 8-12 συνεδρίες.