Βελονισμός και πονοκέφαλος

Έχει διαπιστωθεί πως ο βελονισμός προφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και κερδίζει συνεχώς έδαφος για τρεις κύριους λόγους:

  1. Είναι ανώδυνος και δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια, όπως συμβαίνει με τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να δώσει αντίθετα αποτελέσματα με επιδείνωση της κεφαλαλγίας ή ακόμα και μετεξέλιξη αυτής.
  2. Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της πρωτογενούς κεφαλαλγίας και επαναφέρει την ομοιόσταση, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του ανεξαρτήτως των συνθηκών του εξωτερικού περιβάλλοντος, περιορίζοντας ή και εξαλείφοντας πολλές φορές προβλήματα που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο, όπως τον ίλιγγο και τη ναυτία, την υπέρταση, την αϋπνία, το στρες και την κατάθλιψη.
  3. Είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματικός από τα φάρμακα και λειτουργεί ως μια μέθοδος πρόληψης του χρόνιου πονοκεφάλου.

Ο βελονισμός επιδρά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι βελόνες τοποθετούνται τοπικά, είτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και πάνω από τον αυχένα, είτε μακριά από το κεφάλι, όπως τα χέρια ή τα πόδια και αποσκοπούν τόσο στην εξάλειψη του πόνου, όσο και στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η αϋπνία και το στρες. Ο βελονισμός επιδρά στα κέντρα διαβίβασης του πονοκεφάλου μειώνοντάς τον, καθώς επίσης και στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την αίσθηση που προκαλεί ο πόνος.

 Για τη θεραπεία του πονοκεφάλου, οι βελόνες τοποθετούνται σε ορισμένα σημεία των μυών, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του μυϊκού σπασμού στον αυχένα και το κεφάλι.

Μια εξατομικευμένη θεραπεία του πονοκεφάλου με βελονισμό αφορά σε διαφορετικά σημεία αναλόγως τον/ την ασθενή, διαφορετικό αριθμό τοποθετούμενων βελόνων, τη χρήση ή μη ηλεκτροβελονισμού και τέλος στο είδος του βελονισμού ή σε συνδυασμό ειδών βελονισμού τοπικά και απομακρυσμένα από το πάσχον σημείο, δηλαδή κρανιοβελονισμός, ωτοβελονισμός, κοιλιακός βελονισμός κ.α.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών μετά από την τελευταία συνεδρία από τον κύκλο συνεδριών που έχει προταθεί.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως ο βελονισμός δρα θεραπευτικά στον πονοκέφαλο και δεν «κουκουλώνει» τα συμπτώματα όπως συμβαίνει με τα φαρμακευτικά σκευάσματα.