Αυχενικό σύνδρομο

Η κακή στάση του σώματος, η πολύωρη χρήση του υπολογιστή, αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες χωρίς προθέρμανση επηρεάζουν άμεσα τον αυχένα μας. Γι’ αυτό και το αίσθημα πόνου και η έντονη ενόχληση στην περιοχή, είναι προβλήματα που μας απασχολούν συχνά.

Στην περίπτωση του αυχενικού συνδρόμου τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και οι ενοχλήσεις επεκτείνονται στους ώμους και στο πάνω μέρος του σώματος. Το αυχενικό σύνδρομο συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών και σχετίζεται με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ.

Το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει αισθητά την καθημερινότητα των ασθενών και δυσχεραίνει ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες, μειώνοντας την αποδοτικότητα τους στην εργασία. Οι ασθενείς νιώθουν:

  1. Ευαισθησία στη περιοχή
  2. Ζαλάδες
  3. Πονοκέφαλο
  4. Δυσκαψία και περιορισμένη λειτουργικότητα
  5. Μούδιασμα
  6. Μειωμένη μυϊκή ισχύ στα άνω άκρα

Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει αρχικά να εντοπιστεί η αιτία που το προκαλεί. Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση του πόνου και η αποφυγή βλάβης στις νευρικές δομές. Στα ήπια περιστατικά όταν η αιτία είναι η κόπωση ή μικροτραυματισμοί, η λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών φαρμάκων για μερικές ημέρες μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Μέσω της θεραπείας αυτής κινητοποιούνται οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και το μυϊκό σύστημα ενδυναμώνεται. Ανάλογα, ο φυσικοθεραπευτής επιλέγει να χρησιμοποιήσει μέσα όπως οι διαθερμίες, οι υπέρηχοι, η θερμοθεραπεία, η κρυοθεραπεία κ.α. Όταν το άτομο σταματήσει να πονά τότε πραγματοποιούνται ασκήσεις που σταθεροποιούν την περιοχή του αυχένα και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.