Αποκατάσταση κακώσεων με φυσικοθεραπεία

Ευχαριστούμε το marousiotiko.gr για την δημοσίευση του άρθρου μας με τίτλο :

Αποκατασταση κακώσεων με φυσικοθεραπεια

Το άρθρο μιλάει για :

Οι άνθρωποι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με διάφορων ειδών τραυματισμούς-κακώσεις. Πρόκειται για βλάβες των ιστών πού προκαλούνται κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Η φυσικοθεραπεία ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας και η θεραπευτική της προσέγγιση βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.). Σκοπός της είναι να αξιολογεί, να υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.

Για την αντιμετώπιση μιας κάκωσης, αρχικά θα πρέπει να εντοπιστεί το αίτιο που την προκάλεσε ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη. Κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενή στον φυσικοθεραπευτή, γίνεται η λήψη του ιατρικού ιστορικού του.

Βασική αρχή και ο στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον ο ασθενής εκπαιδεύεται στο κομμάτι της πρόληψης για αποφυγή πιθανού επανατραυματισμού.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεση του ένα μεγάλο εύρος τεχνικών που μπορεί να εφαρμόσει, ώστε να εντοπίσει το αίτιο των συμπτωμάτων και να σχεδιάσει αποτελεσματικά το πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες.

  • Η αρθρική κινητοποίηση εφαρμόζεται για την μείωση του πόνου. Η μείωση του πόνου ελαχιστοποιεί την μυϊκή ατροφία και επιφέρει καλύτερη κινητικότητα στην πάσχουσα περιοχή. Επιπλέον βελτιώνει την λειτουργικότητα των αρθρώσεων όπως η σπονδυλική στήλη και τα άκρα.
  • Οι τεχνικές μάλαξης εφαρμόζονται για την θεραπεία ειδικών περιπτώσεων όπως στην περίπτωση του μυοπεριτονιακού πόνου, του λεμφοιδήματος, ή για την κινητοποίηση μαλακών μορίων κ.α
  • Επίσης χρησιμοποιούνται φυσικά μέσα (όπως τα μαγνητικά πεδία, η αναλγητική ηλεκτροθεραπεία και τα κύματα υπερήχων) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης των ιστών. Τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετέπειτα για τη μείωση του πόνου είναι ο βελονισμός (δυτικός ιατρικός βελονισμός, με εφαρμογή στο σημείο του τραυματισμού) και τα TENS (τύπος αναλγητικού ρεύματος).
  • Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποκατάστασης. Κάθε ιστός (οστό, σύνδεσμος, τένοντας) έχει διαφορετική απόκριση στην θεραπεία, οπότε με βάση το είδος της κάκωσης και το βαθμό της αποφασίζεται από τον φυσικοθεραπευτή το είδος της αποκατάστασης που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ