Για το πρόβλημα των ημικρανιών και των πονοκεφάλων πολλοί καταφεύγουν στη θεραπεία με βελονισμό για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά

Πονοκέφαλος και Ημικρανίες: Αντιμετωπίζονται με βελονισμό

Ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων καταφεύγει στη θεραπεία με βελονισμό για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, το ενοχλητικό πρόβλημα των ημικρανιών και των χρόνιων πονοκεφάλων

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μετά από ώρες δουλειάς, όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι, έχουμε μείνει νηστικοί ή έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ. Για να πούμε ότι πάσχουμε από τακτικές κεφαλαλγίες, ο πονοκέφαλος πρέπει να μας συμβαίνει συχνά και τακτικά και να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

Ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται πιο συχνά στους άνδρες ή τις γυναίκες;

Οι κεφαλαλγίες ταλαιπωρούν ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού που φτάνει ακόμη και το 10%, μάλιστα το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ανδρών.

Πιο συγκεκριμένα, η ημικρανία είναι ένας χαρακτηριστικός πονοκέφαλος που συναντούμε περισσότερο στις γυναίκες (3πλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες), με την έναρξή τους να συμβαίνει στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Αλλά και η κεφαλαλγία τάσης απασχολεί λίγο περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Εξαίρεση αποτελεί η αθροιστική κεφαλαλγία, που ταλαιπωρεί κατά κανόνα τους άνδρες. Οι πονοκέφαλοι σχετίζονται και με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Το στρες φαίνεται ότι επηρεάζει, τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Επιπλέον, ο φόβος για την εμφάνιση πονοκεφάλου μπορεί να λειτουργήσει ως στρεσογόνος παράγοντας.

βελονισμος πονοκεφαλος ημικρανιες

Τι είναι οι ημικρανίες;

Οι ημικρανίες είναι πονοκέφαλοι στην μία πλευρά του κεφαλιού, οι οποίοι είναι σφύζοντες όπως ο καρδιακός παλμός και συνοδεύονται πολλές φορές από ναυτία, εμετούς, ευαισθησία στο φως και ευαισθησία στους ήχους.

Τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από αύρα δηλ. λάμψεις, έλλειμμα οπτικού πεδίου αλλά και από μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στα πόδια και μερικές φορές από διαταραχές στον λόγο. Η ακριβής αιτία της ημικρανίας είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις του εγκεφαλικού στελέχους με το τρίδυμο νεύρο και στις μεταβολές των επιπέδων κάποιων χημικών ουσιών.

 

Τι είναι ο χρόνιος πονοκέφαλος;

Ένας χρόνιος πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από βλάβη στην αυχενική χώρα, καθώς αλγογόνες ενώσεις που ξεκινούν από τον αυχένα μπορεί να μεταβιβασθούν από το τρίδυμο νεύρο στην πρόσθια επιφάνεια του κεφαλιού και να εκδηλώσουν μετωπιαία κεφαλαλγία.

Η αυχενική κεφαλαλγία πηγάζει από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην κροταφική περιοχή του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος αρχικά παρουσιάζεται ως μικρής διάρκειας επεισόδια και στη συνέχεια εξελίσσεται σε έναν σχεδόν συνεχή πόνο που μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τις κινήσεις του αυχένα ή μια συγκεκριμένη θέση του.

Μαζί με την κεφαλαλγία μπορεί να υπάρχουν και τα προαναφερθέντα συμπτώματα (ναυτία, ζάλη, θολή όραση, ευαισθησία στο φως ή στους ήχους) και ο ασθενής να αισθάνεται πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια. Η διάγνωση της κεφαλαλγίας αυτού του τύπου ξεκινά με προσεκτική λήψη του ιστορικού, κλινική εξέταση και μια σειρά εξετάσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα-ηλεκτρονευρογράφημα άνω άκρων.

Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τη χρήση φυσικών μέσων, χειρομαλάξεις, βελονισμός, ενέσεις αλλαντοτοξίνης και θεραπευτικής άσκησης-διατάσεων μπορούν να ωφελήσουν το σύνολο των πασχόντων από κεφαλαλγία, που οφείλεται σε βλάβες του αυχένα.

θεραπεια με βελονισμο για πονοκεφαλο και ημικρανιες

Πονοκέφαλος και ημικρανίες: Θεραπεία με βελονισμό

Ο πονοκέφαλος καθώς και οι ημικρανίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με βελονισμό. Ο βελονισμός προκαλεί την έκλυση ενδορφινών και άλλων νευροχημικών παραγόντων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό από την διέγερση νεύρων που βρίσκονται τόσο σε μυς αλλά και σε άλλους ιστούς.

Η έκλυση αυτών των ουσιών προκαλεί αίσθημα ευφορίας και αναλγησία. Στον βελονισμό αντιμετωπίζεται το σύνολο των συμπτωμάτων και όχι μόνο ο πονοκέφαλος ή η αίσθηση των ημικρανιών. Η κλινική εκτίμηση και οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και το σχεδιασμό του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Καταγράφονται λεπτομερώς οι παράγοντες που προκαλούν ή ανακουφίζουν τον πόνο, καθώς και άλλα νοσήματα (σωματικά ή ψυχικά) που βαρύνουν τον ασθενή.

Η θεραπεία βελονισμού, τόσο στην ημικρανία, όσο και στις άλλες μορφές πονοκεφάλων, εφαρμόζεται με μικρό αριθμό συνεδριών ανά εβδομάδα, διάρκειας έως τριάντα λεπτών. Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί είναι απόλυτα εξατομικευμένο ανάλογα με τα συμπτώματα, τις συνοδές παθήσεις, τις προσωπικές συνήθειες, την θέληση του ατόμου κ.ά.

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ένας πλήρης θεραπευτικός κύκλος αποτελείται από δέκα έως δεκαπέντε συνεδρίες βελονισμού. Από τον βελονισμό ωφελούνται ιδιαίτερα οι νέοι και δραστήριοι ασθενείς που δε θέλουν να ασχολούνται μελλοντικά με φαρμακευτική αγωγή, οι ηλικιωμένοι που συνήθως έχουν πολλά φάρμακα και οι ασθενείς που αδυνατούν να λάβουν συστηματική αγωγή με φάρμακα λόγω αλλεργίας ή ευαισθησίας.

Στον βελονισμό, η διέγερση από ένα μη-επώδυνο μηχανικό ερέθισμα, είναι σε θέση να καταστείλει τον πόνο, ενώ βοηθάει ρυθμίζοντας την εξωκρανιακή και ενδοκρανιακή ροή του αίματος αλλά και επηρεάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τέλος, βοηθάει στην μείωση των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν μια ημικρανική κρίση όπως το έντονο στρες, τις διαταραχές του ύπνου, τους πόνοι της περιόδου και την αυξημένη τάση σε μυς του αυχένα και της ράχης.

Αξίζει να τονιστεί στο σημείο αυτό, ότι οι βελόνες είναι μιας χρήσης, τοποθετούνται ανώδυνα και με ειδική τεχνική στα προεπιλεγμένα σημεία βελονισμού, αφαιρούνται επίσης ανώδυνα και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσική μέθοδο χωρίς παρενέργειες και χωρίς κινδύνους όταν γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο γιατρό. Η καθημερινή εμπειρία του Φυσιάτρου με νευρολογικές και μυοσκελετικές παθήσεις δίνει το πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και του πονοκεφάλου, εξαιτίας της γνώσης και συνδυαστικής χρήσης και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Δαμουλιάνος Άγγελος – Φυσίατρος – Βελονιστής