Φθινόπωρο και μυοσκελετικά προβλήματα

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μυοσκελετικά προβλήματα κάνουν, σε αρκετά άτομα, την εμφάνιση τους. Συνήθως τα προβλήματα αυτά αφορούν πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση, τα γόνατα και τους ώμους. Αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  1. Στην καταπόνηση του σώματος από την εργασία (π.χ. στο χώρο του τουρισμού)
  2. Η έναρξη, την περίοδο των διακοπών, δραστηριοτήτων που δεν έχουν σχέση με τις προηγούμενες συνηθισμένες δραστηριότητες του ατόμου, όπως κολύμβηση, θαλάσσιο σκι κ.α. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια παλιές κακώσεις, αλλά και νέες.
  • Στη μεταφορά αποσκευών και σακιδίων, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό
  1. Στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης, όπως μηχανάκια, περπάτημα, ποδήλατα κ.α.
  2. Στις λιγότερες ώρες ύπνου, με αποτέλεσμα το σώμα να μην ξεκουράζεται
  3. Στην έλλειψη κίνησης και άσκησης κατά την περίοδο των διακοπών

Με την έναρξη του φθινοπώρου τα προβλήματα αυτά γίνονται εμφανή με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα.

Σε κάθε περίπτωση αν τα μυοσκελετικά προβλήματα αυτά συνεχίζονται και τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού ιατρού για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

  • Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων;

Με τη φυσικοθεραπεία αναγνωρίζεται το ακριβές αίτιο και οι προδιαθεσικοί  παράγοντες και θεραπεύεται, παρέχεται αποκατάσταση μετά από επαγγελματικά ατυχήματα και αθλητικές κακώσεις, αλλά και συμβουλές σε προγράμματα άσκησης.

  • Ποιες είναι οι τεχνικές φυσικοθεραπείας;

Αναλόγως την περίπτωση, υπάρχουν διάφορες τεχνικές θεραπείας. Αυτές είναι:

  1. Οι τεχνικές μάλαξης (μασάζ κλπ)
  2. Φυσικά μέσα, όπως ηλεκτροθεραπεία, μαγνητικά πεδία, κύματα υπερήχων
  • Η αρθρική κινητοποίηση για τη βελτίωση της κινητικότητας σε υποκινητικές και επώδυνες αρθρώσεις
  1. Ασκήσεις και διατάσεις

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των μυοσκελετικών προβλημάτων, αλλά και της πρόληψής τους, καθώς με αυτήν ενισχύεται η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η μυϊκή δύναμη, η σύσταση των οστών, μειώνεται το λίπος και αυξάνεται το ποσοστό του μυϊκού ιστού. Ακόμα, το άτομο αποκτά καλύτερη στάση του σώματος, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη ψυχική διάθεση, ικανότητα για περισσότερες δραστηριότητες και στο τέλος της ημέρας νιώθει πολύ λιγότερη κόπωση.