Δαμουλιάνος Άγγελος Φυσίατρος αυχενικό σύνδρομο φυσικοθεραπεία φυσικοθεραπευτής βελονισμός βελονιστής

Αυχενικό Σύνδρομο

Ως αυχενικό σύνδρομο μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του αυχένα, αλλά και στη γύρω περιοχή (ώμοι, άνω κορμός), η οποία οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι αλλαγές αυτές να αφορούν την εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, την προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων και τη συσσώρευση αλάτων στον αυχένα. Οι δίσκοι στο αυχενικό σύνδρομο αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Το αυχενικό σύνδρομο προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως άνω των 25-30 και επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων.


Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο;

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο είναι οι εξής:

  1. Η ηλικία και το φύλο
  2. Η κακή στάση του σώματος
  3. Το σωματικό βάρος
  4. Οι τραυματισμοί του αυχένα
  5. Εκφυλιστική νόσος της αυχενικής μοίρας

Πιο αναλυτικά, η κακή στάση του σώματος, κάποια επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη παραμονή μπροστά από τον υπολογιστή ή δραστηριότητες με αυξημένη δόνηση, αθλητικές δραστηριότητες με τα λάθος υποδήματα και εξοπλισμό ή χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου.

Ακόμα, επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν το αυξημένο σωματικό βάρος, η διατροφή φτωχή σε γαλακτοκομικά προϊόντα, η υπερκατανάλωση καφέ και το κάπνισμα. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα μετά από κάποιο τραυματισμό του αυχένα.

Η σοβαρότερη αιτία θεωρείται η εκφυλιστική νόσος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκαλεί και τη σοβαρότερη μορφή του αυχενικού συνδρόμου. Σε νεαρά άτομα το αυχενικό σύνδρομο εκδηλώνεται ως κήλη ή προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ενώ σε μεγαλύτερα ως σπονδυλοαρθροπάθεια.


Τι συμπτώματα παρουσιάζει το αυχενικό σύνδρομο;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο είναι:

  1. Ο πόνος και η ευαισθησία στον αυχένα
  2. Ο περιορισμός της λειτουργικότητας της αυχενικής μοίρας
  3. Η μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα
  4. Η αστάθεια ή η δυσκαμψία του αυχένα
  5. Ο πονοκέφαλος
  6. Η ζαλάδα
  7. Ο ίλιγγος
  8. Η διαταραχή στη βάδιση
  9. Το μούδιασμα, το οποίο κάποιες φορές μπορεί να εκτείνεται ως τα δάκτυλα των χεριών
  10. Τα νευρολογικά προβλήματα στα άνω και τα κάτω άκρα, τα οποία όμως είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα. Αυτά εμφανίζονται λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού.

Γενικά, το αυχενικό σύνδρομο προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του/της ασθενούς με προβλήματα και μείωση της απόδοσης στην εργασία αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες.


Πώς διαγιγνώσκεται το αυχενικό σύνδρομο;

Τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητη κάποια διαγνωστική εξέταση για να καταλάβει ο γιατρός σας ότι πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο, καθώς με την κλινική εξέταση και το ιστορικό σας μπορεί να οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, για την ακρίβεια της θέσης και της έκτασης του προβλήματος, θα πρέπει να γίνει μια απλή ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας.


Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για το αυχενικό σύνδρομο;

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου διαφέρει σε κάθε άτομο και εξαρτάται πάντα από τα ακριβή αίτια που το έχουν προκαλέσει, καθώς και την ένταση των συμπτωμάτων. Συνήθως οι ήπιές μορφές του αυχενικού συνδρόμου, οι οποίες οφείλονται σε μυϊκή κόπωση ή θλάση θεραπεύονται με μια απλή θεραπευτική αγωγή με αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μέσα σε λίγες ημέρες.

Κάθε είδους θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο και την υποχώρηση του πόνου, καθώς και στην αποφυγή βλαβών στις νευρικές δομές. Ακόμα, πολύ χρήσιμες είναι και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών του λαιμού, αθλήματα όπως η κολύμβηση, η ξεκούραση, η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός.

Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν οι εξής λόγοι:

  1. Σοβαρή συμπίεση της ρίζας του νεύρου ή του ίδιου του νωτιαίου μυελού ή κάκωση των νευρικών ριζών
  2. Σε περίπτωση αστάθειας της αυχενικής μοίρας
  3. Όταν τα συμπτώματα εκτείνονται στα άνω και στα κάτω άκρα
  4. Σε περίπτωση σοβαρής μειωμένης κινητικότητας του αυχένα και μυϊκής αδυναμίας, έτσι ώστε να εμποδίζει την καθημερινότητα του/ της ασθενούς

Φυσικοθεραπεία

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας στο αυχενικό σύνδρομο είναι η μείωση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αυχένα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι η διαθερμία, οι υπέρηχοι, η ηλεκτροθεραπεία, η θερμοθεραπεία ή η κρυοθεραπεία, το laser, TENS και ο συνδυασμός τεχνικών κινητοποίησης της αυχενικής μοίρας, δηλαδή manual therapy.

Ακόμα, οι μαλάξεις παίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε να διευκολύνονται οι καθημερινές δραστηριότητες του/ της ασθενούς. Με τη φυσικοθεραπεία κινητοποιούνται όλες οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα του αυχένα, καθώς και βελτιώνεται η θέση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.

Ακόμα, ο/ η ασθενής με αυχενικό σύνδρομο ανακουφίζεται από τον πόνο, χαλαρώνει ο μυϊκός σπασμός και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, ακολουθείται πρόγραμμα με σταθεροποιητικές ασκήσεις στην περιοχή του αυχένα, αφού πρώτα έχουμε καταπολεμήσει τον πόνο.

Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν και ενισχύουν την κινητικότητα του αυχένα και των άνω άκρων και ενδυναμώνουν τους μύες γύρω από τον αυχένα. Έτσι σταθεροποιείται η αυχενική μοίρα και μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επανεμφάνισης των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το αυχενικό σύνδρομο.

Βελονισμός

Ο βελονισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά και στα υπόλοιπα συμπτώματα που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο. Αρχικά, με το βελονισμό χαλαρώνουν οι μύες του αυχένα, χωρίς αναλγητικά, και ο αυχένας ξαναπαίρνει τη σωστή του στάση.

Ακόμα, ενεργοποιεί τα νεύρα, τα οποία γίνονται ανθεκτικότερα στον πόνο και θρέφει τους ιστούς, με αποτέλεσμα να τους ανανεώνει. Με τις επαναλαμβανόμενες συνεδρίες τα αποτελέσματα από το βελονισμό γίνονται μακροχρόνια και τα συμπτώματα που δημιουργούνται από το αυχενικό σύνδρομο ελαττώνονται σημαντικά.


Πώς προλαμβάνεται το αυχενικό σύνδρομο;

Τις περισσότερες φορές οι καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν το αυχενικό σύνδρομο μπορούν να προληφθούν. Ορισμένες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι οι εξής:

  1. Σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας. Τοποθετούμε σωστά την οθόνη του υπολογιστή και καθόμαστε σωστά στο κάθισμά μας, ακουμπώντας ολόκληρη την πλάτη πίσω και βάζοντας ένα μαξιλάρι στη μέση μας. Προσέχουμε επίσης το ακουστικό του τηλεφώνου να μην το στηρίζουμε ποτές στον ώμο μας.
  2. Σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σκληρό στρώμα και όχι πολύ ψηλό μαξιλάρι
  3. Προσεκτική προπόνηση και άθληση με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού κάθε φορά

Γενικότερα, τα μέτρα πρόληψης μας βοηθούν ώστε να μην καταπονείται η σπονδυλική μας στήλη και μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού της αυχενικής μοίρας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυχενικό σύνδρομο.